Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Aalan Gård med osteproduksjon og gårdsbesøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I vakre Lofoten ligger Aalan Gård hvor gjestene kan oppleve et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, gårdskafé, urtehage, gårdsbutikk og forskjellige dyr. Gården er et bureisningsbruk fra 1951, og husdyrholdet består av 200 melkegeiter som utgjør hovednæringsgrunnlaget på gården.

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi seks saker om landbruksbasert reiseliv og lokalmatprodusenter i Norge. Først ut er Aalan gård i Lofoten. 

– Turistane er meir enn nokon gong opptekne av genuine opplevingar der matkultur, lokalhistorie og personleg vertskap er sentralt. Regjeringa har som mål å gjere Noreg til ein internasjonal anerkjend matnasjon med tydeleg og lokal identitet, og bruke landbruket til å gjere Noreg meir attraktivt som reisemål. Vi legg til rette for utvikling på området, men for å lukkast er vi avhengige av privat initiativ, satsingsvilje og kjennskap til marknaden, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Bidrar til innovasjon og nye tilleggsnæringer

Aalan Gård drives av familien Åland, og gjennom svært mange år har bedriften vært en foregangsmodell for gårds- og bygdeopplevelser i Norge. Familien har vært bidratt til å utvikle og løfte en av landets viktigste matregioner, og utvidet menyen i et av landets viktigste turistområder. I tillegg har de har vist en stor og kontinuerlig grad av innovasjon, og bygget ut mange gode tilleggsnæringer.

Familien Åland.
Familien Åland. Foto: Maja B. Karlsen.

Tilbyr gårdsbesøk til folket

De siste tre årene har Tove og Knut Åland levert ost til hurtigruteskipene, og siden april har de også fått besøk på gården av passasjerene på Hurtigruten. Gårdsbesøket inkluderer ostesmaking og omvisning på gården. Både lokale og langveisfarende drar også på besøk til Aalan Gård, hvor kafeen er åpen for gjester i juli, og gårdsbutikken kan besøkes hele året. Der kan gjestene få smake og kjøpe gårdens produkter og noen utvalgte urteprodukter fra andre produsenter. Alle produktene er økologisk dyrket og av utsøkt kvalitet.

Geiter på Aalan Gård.
Geiter på Aalan Gård. Foto: Aalan Gård.

Tildelt flere utmerkelser

Kvitosten Capra var den første osten som ble laget hjemme på kjøkkenet hos familien Åland da de startet med ysting i 1996. Siden den gang har Aalan Gård vunnet flere priser for ostene sine, blant annet ble Capra kåret til Årets produkt under NM i Gardsost i 2016. Capra er også den første nordnorske osten som fikk Spesialitetsmerket fra Matmerk. Aalan Gård ble vinneren av Årets GullHane i 2016, en pris som deles ut av næringsorganisasjonen HANEN til et medlem som har utmerket seg i forhold til kjerneverdiene kultur, bærekraft, omtanke og opplevelser.

Aalan gård er tildelt flere utmerkelser.
Aalan gård er tildelt flere utmerkelser. Foto: Aalan gård.