Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Nyheter
Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Rekreasjon og matopplevelser hos Billingen Seterpensjonat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Billingen Seterpensjonat har røtter tilbake til 1920-tallet, og ligger vakkert til ved siden av en brusende elv i Skjåk. Pensjonatet er et flott utgangspunkt for fjellturer i sommer, og serverer mat som er produsert på egen gård.

– Turistane er meir enn nokon gong opptekne av genuine opplevingar der matkultur, lokalhistorie og personleg vertskap er sentralt. Regjeringa har som mål å gjere Noreg til ein internasjonal anerkjend matnasjon med tydeleg og lokal identitet, og bruke landbruket til å gjere Noreg meir attraktivt som reisemål. Vi legg til rette for utvikling på området, men for å lukkast er vi avhengige av privat initiativ, satsingsvilje og kjennskap til marknaden, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Billingen Seterpensjonat åpnet offisielt dørene 1. juli 2015, og tilbyr overnatting, kafédrift og middagsservering.
Billingen Seterpensjonat åpnet offisielt dørene 1. juli 2015, og tilbyr overnatting, kafédrift og middagsservering. Foto: Billingen Seterpensjonat.

Lager maten selv

Billingen Seterpensjonat åpnet offisielt dørene 1. juli 2015, og tilbyr overnatting, kafédrift og middagsservering. Maten som serveres produseres på egen gård, samt av andre produsenter i Gudbrandsdalsmat. Pensjonatet serverer blant annet kjøtkaker av egne charolaise kjøtfe, elgkarbonadar, spekemat, vafler, smørbrød og andre småretter. Med den brusende elva Tora som nærmeste nabo, ligger pensjonatet og kafeen som et eventyrlig pusterom langs veien. Innendørs kan du nyte hjemmelaget lokalmat, seterhistorie, gjestfrihet og tømmervegger med sjel. Rett utenfor dørstokken frister poetisk vanding på den naturskjønne Diktarstigen, som er en hyllest til lyrikeren Jan Magnus Bruheim. Dette kan være en filosofisk vandring hvor man kan ta seg tid til å reflektere over de små og store tingene i livet. 

Maten som serveres produseres på egen gård, samt av andre produsenter i Gudbrandsdalsmat.
Maten som serveres produseres på egen gård, samt av andre produsenter i Gudbrandsdalsmat. Foto: Billingen Seterpensjonat.

Gammelt ostelager

Seterstølen er en av de eldste seterstølene i bygda, og i 1920 åpnet Billingen seterysteri der hvor pensjonatet står i dag. Dette var et fellesysteri for setrene omkring, og det var oldeforeldrene til dagens driver, Marianne Stensgård, som startet seterysteriet. I tillegg til ysteriet drev de også en kafé hvor veifarende kunne kjøpe både smør, rømmekolle og geitost. Etter krigen ble det slutt på ystinga, men kafédriften fortsatte. Først på femtitallet tok dette også slutt, og huset ble flyttet til Grotli. Men besteforeldrene til Marianne fikk overta den lille hytta som ble brukt til ostelager. Siden hun var seksten år drømte Marianne om å skape noe på den vesle plassen, og drømmen kom i oppfyllelse da hun arvet hytta og startet Billingen Seterpensjonat.

Med den brusende elva Tora som nærmeste nabo, ligger pensjonatet og kafeen som et eventyrlig pusterom langs veien. Innendørs kan du nyte hjemmelaget lokalmat, seterhistorie, gjestfrihet og tømmervegger med sjel.
Med den brusende elva Tora som nærmeste nabo, ligger pensjonatet og kafeen som et eventyrlig pusterom langs veien. Innendørs kan du nyte hjemmelaget lokalmat, seterhistorie, gjestfrihet og tømmervegger med sjel. Foto: Billingen Seterpensjonat.

Gode muligheter for rekreasjon

Utenfor veggene på det gamle tømmerhuset ligger DNT-stier, landskapsvernområder og fjell så langt du kan se. Billingen Seterpensjonat er et flott utgangspunkt for turer i nasjonalparkene Reinheimen og Breheimen, samt naturreservatene Einstullie og Hondsrøve. Pakk med deg fjellskoene i sekken og ta en tur til fjells i sommer. 

Finn flere bygdeperler hos HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi seks saker om landbruksbasert reiseliv og lokalmatprodusenter i Norge. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 480 medlemsbedrifter over hele landet.