Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Trøndelag til Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Da ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal tok over hennes barndomshjem i 1983, besto gårdsdriften av melk, kjøtt og kornproduksjon. I dag reiser folk lange omveier for å sikre seg oster og is fra gårdsbutikken Gangstad Gårdsysteri. I november setter de kursen mot Bergen der de skal delta på Oste-VM for å vise bredden i norsk osteproduksjon.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Ingen snarveier

I følge Astrid Aasen bygger suksessen på tålmodighet, ekte håndverk, lange tradisjoner og flid. Med i regnestykket hører også rundt 200 000 liter med gårdsmelk fra norsk rødt fe. Her tas det ingen snarveier. Det handler om tid til kyrne, til å yste den beste osten og tid til å la den modne.

For Gangstad Gårdsysteri er det viktig med tid til kyrne, tid til å yste den beste osten og tid til å la den modne. Det gir god ost.
For Gangstad Gårdsysteri er det viktig med tid til kyrne, tid til å yste den beste osten og tid til å la den modne. Det gir god ost. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Klar for Oste- VM

At Oste-VM nå kommer til Norge, karakteriserer hun som knallartig. Det skal bli morsomt å få satt fokus på norske oster. Foreløpig er det ikke planer om nye produkter fra Gangstad til konkurransen i november. Astrid Aasen har allerede 10 ulike oster i salg og flere under testing. Ti liter melk gir en kilo ost. Skulle noen klage på prisen, er svaret klart: Da kan de kjøpe seg en Gouda på Rema, så enkelt er det.

 I november setter Gangstad Gårdsysteri kursen mot Bergen der de skal delta på Oste-VM og vise bredden i norsk osteproduksjon.
I november setter Gangstad Gårdsysteri kursen mot Bergen der de skal delta på Oste-VM og vise bredden i norsk osteproduksjon. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.