Historisk arkiv

Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner til utbedring av Svalbard Globale frøhvelv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Etter ti års drift skal det nå utføres tekniske utbedringer i Svalbard Globale frøhvelv. Tiltakene er et ledd i en langsiktig plan for å trygge frøhvelvet ytterligere og for fremtiden. Regjeringen foreslår nå en oppstartartsbevilgning på 100 millioner i 2018.

− Utbedringsarbeidene som vi nå forhåpentligvis setter i gang i løpet av kort tid, skal sørge for at Svalbard Globale frøhvelv også i fremtiden kan tilby verdens genbanker en sikker lagringsplass. Det er en stor og betydningsfull oppgave å ta vare på alt genetisk materiale som er viktig for den globale matsikkerheten, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Statsbygg har etter oppdrag av Landbruks- og matdepartementet utarbeidet et forprosjekt. Prosjektet inkluderer bygging av ny adkomstunnel i betong, et servicebygg for å flytte nødstrøms- og kjøleaggregater og annet elektrisk utstyr som avgir varme ut av tunnelen.  

− I 2017 fikk vi en bekreftelse på den viktige rollen frøhvelvet har. Da ble det for første gang sendt frø tilbake til frøhvelvet på Svalbard. Det internasjonale forskningssenteret ICARDA, som tidligere opererte fra Aleppo i Syria, sendte da tilbake frø som var oppformert etter at de hadde hentet ut sine frø fra Svalbard i 2015. Det viser at frøhvelvet er en verdensomspennende forsikring for matforsyningen til fremtidige generasjoner, sier Jon Georg Dale.

26. februar markerer landbruks- og matministeren at det er 10 år siden Svalbard globale frøhvelv ble høytidelig åpnet i Longyearbyen. Fra 25.−27. februar er depositører og partnere fra hele verden samlet i Longyearbyen for å delta på toppmøtet "Seed Vault Summit", og for å være til stede når en ny frøleveranse fra 23 internasjonale genbanker bæres inn i frøhvelvet. 

Inngangspartiet til Svalbard Globale frøhvelv.
Etter ti års drift skal det nå utføres tekniske utbedringer i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Riccardo Gangale