Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Nordland deltar på Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den Sorte Gryte er viden kjent for sin brune geitost og lager karamellpudding på geitemelk det går gjetord om. I november reiser osteprodusentene Jorunn og Svein Magne Husjord sørover for å delta på Oste-VM i Bergen. De skal være med på å vise fram bredden i norsk osteproduksjon.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Stressfri sone

Ekteparets holdning til gårdsdriften er klar: Gjestene skal føle at tiden går litt saktere og at de tar alle sanser i bruk. Mette i magen blir man overalt, - her skal folk også bli mette i sinn. Man kan også booke seg inn på en gruppetur med omvisning i ysteriet og gårdsmuseet med etterfølgende lunsj i spedd dikt og historier underveis. Folk elsker historiefortellinger, spesielt om hvordan det var før, og lære om prosessen fra melk til ferdig ost. 

Den Sorte Gryte har 300 geiter som produserer melk.  De videreforedler mye selv og resten leveres til Tine. I år deltar Den Sorte Gryte på Oste-VM i Bergen.
Den Sorte Gryte har 300 geiter som produserer melk. De videreforedler mye selv og resten leveres til Tine. I år deltar Den Sorte Gryte på Oste-VM i Bergen. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Ystet på gamlemåten

Ekteparet startet i 1983 med 45 geiter i gamlefjøset. Produksjonen besto av brun ost, kokt i jerngryte på vedfyring.  Derav navnet. I dag brukes store 300 liters gryter på flisfyrt oven med koketid på ti timer. Av geitemelken produseres rundt ti produkter, inkludert stedets populære karamellpudding. Drømmen er å lage blåmuggost på geit, men først er det OsteVM i Bergen som har fullt fokus. Osteprodusentene sier selv de aldri hatt planer om å delta i noe VM før, men nå som det kommer til Bergen, da er det klart at de skal delta.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.