Historisk arkiv

Osteprodusent fra Rogaland til Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

For seks år siden gikk Bo Jensen inn i osteproduksjon og det så grundig at hans håndlagde ost har høstet prestisjetunge priser. Nå er det Oste-VM 2018 i Bergen, som gjelder.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Trigget til kamp

I fjor ble den hvite franske geitosten som er håndrullet i fransk aske, utmerket med Super Gold i World Cheese Awards 2017. Dette trigget konkurranse instinktet. Nå vil Bo Jensen bli best verden. Fem til seks nye oster er under utarbeidelse. Hvor mange som får delta, vet han først til høsten. Da kommer hans franske mentor tilbake til Jæren for å bistå med den siste finjusteringen.

I fjor vant Bo Jensen Supergold under Oste-VM for osten Lille Aske.  Det ga den danske jærboen, Bo Jensen, mersmak.
I fjor vant Bo Jensen Supergold under Oste-VM for osten Lille Aske. Det ga den danske jærboen, Bo Jensen, mersmak. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Bo Jensen tror hans allsidige bakgrunn har hatt noe å si for ostesuksessen og at det gjør at han tenker mer kreativt. Geitemelken får han fra gården rett over tunet fra ekteparet Astrid og Njål Sikveland.  Ekteparet har levert elitemelk de siste 22 årene som Bo nå nyter godt av.

Fem til seks nye oster er under utarbeidelse. Hvor mange som får delta på Oste-VM, vet Bo Jensen først til høsten.
Fem til seks nye oster er under utarbeidelse. Hvor mange som får delta på Oste-VM, vet Bo Jensen først til høsten. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.