Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Buskerud deltar på Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det startet med et enkelt ysteutstyr på grovkjøkkenet hjemme hos Osteprodusent Anne Marie Sando som holder til i Hokksund. I dag har Eiker Gårdsysteri et stort ostesortiment, og i november skal ysteriet konkurrere på Oste-VM i Bergen.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018. World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Eiker Gårdsysteri ligger tett oppunder skogkanten ved Holtefjell i Hokksund.
Eiker Gårdsysteri ligger tett oppunder skogkanten ved Holtefjell i Hokksund. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Glade kuer og gode oster

Tre familier gikk sammen om å bygge et nytt og moderne fjøs. Ideen var at kuene skulle gå fritt omkring og selv bestemme når de skulle melkes, spise og sove. Det skulle være glade kuer som ga den beste melken til de beste ostene. Eiker Gårdsysteri har også tidligere deltatt på Oste-VM. De vant medaljer i 2014 og 2017. Osteprodusenten peker på at en premie i VM vil være gull verdt for markedsføringen, og understreker hvilken fantastisk mulighet arrangementet er til å promotere norske oster i internasjonal sammenheng. 

Ysteriet er drevet av Signe R. Dahlen og Anne Marie Sando med elitemelk fra Toppenhaug Samdrift.
Ysteriet er drevet av Signe R. Dahlen og Anne Marie Sando med elitemelk fra Toppenhaug Samdrift. I gårdsbutikken på Hemsen kan du kjøpe med deg oster og spiselige minner fra småskalaprodusenter rundt i distriktet. I kafeen kan du nyte hjemmebakst med utsikt over fjøset, hvor kuene slapper av på madrasser. Foto: Trude Henrichsen/HANEN

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

For første gang i historien skal Word Cheese Awards (WCA) arrangeres i Norge. Det skjer i Bergen fredag den 2. november 2018. Hvilke av ostene Eiker Gårdsysteri stiller med i OsteVM, er ennå ikke helt avklart.
For første gang i historien skal Word Cheese Awards (WCA) arrangeres i Norge. Det skjer i Bergen fredag den 2. november 2018. Hvilke av ostene Eiker Gårdsysteri stiller med i OsteVM, er ennå ikke helt avklart. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.