Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Hordaland deltar på Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Osteprodusenten fra Hordaland er et oppkomme av ideer og nye prosjekter. På Ostegården i Fana utvikler Jørn Hafslund prisbelønnede melkeprodukter og inviterer til pubkveld i kjelleren på ysteriet en gang i måneden. I november deltar han på Oste-VM i Bergen og skal være med å vise frem bredden i norsk ost.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ei folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Et suksesskriterium

Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter. Engen kuene beiter på er gammel og består av mange sorter gress og lyng. I tillegg grenser beiteområdet ned til vannet. Hafslund mener kombinasjonen av de gode beiteforholdene og det å gi seg god tid og å begrense produksjon og volum, er bakgrunnen for suksessen. For ostene har gitt ham medaljer både i NM og VM. Tre oster fra Ostegården er også tildelt Spesialitet-merke for unik smak. Merkeordningen viser vei til lokalmat og -drikke. 

Nå er fokuset rettet på Oste-VM. Jørn Hafslund har allerede huset treningssamlingen for det norske ostelandslaget.
Nå er fokuset rettet på Oste-VM. Jørn Hafslund har allerede huset treningssamlingen for det norske ostelandslaget. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Liker å gå egne veier

Mens de fleste typer camembert og brie har en jevn konsistens gjennom hele osten, lager Hafslund en ustabilisert variant med en fast kjerne som modnes fra ytterkant og innover. Dette er en krevende produksjon som i dag gjøres av få. 

Nå er fokuset rettet på Oste-VM. Han har allerede huset treningssamlingen for det norske ostelandslaget. Holdningen er at det er viktig å spille hverandre gode og å dele de erfaringer en har. Om det blir nye oster til VM, kan godt være. 

Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter.
Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Ostegården lager hvitmuggoster på den gamle, originale måten med egen produsert kultur og under lave temperaturer slik at ostene modnes over lang tid. Ostegården har også fått tildelt spesialitet-merket for unik smak på ostene.
Ostegården lager hvitmuggoster på den gamle, originale måten med egen produsert kultur og under lave temperaturer slik at ostene modnes over lang tid. Ostegården har også fått tildelt spesialitet-merket for unik smak på ostene. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.