Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Nyheter
Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Rogaland deltar på Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Osteprodusenten fra Rogaland valgte ikke den enkleste veien da han skulle starte opp ysteriet på Voll. Hans Voll produserer nemlig Jærost, - en type raclette med utvidede muligheter. I november deltar han på Oste-VM i Bergen, og skal være med å vise frem bredden i norsk ost.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018. World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ei folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Skal konkurrere med Jærosten

Hans Voll er oppvokst med ost og meieriprodukter. Etter tretti år som melkebonde, tok Voll over gårdsdriften. Han så muligheten til å starte produksjon i det gamle meieriet, og som den første i landet fikk han godkjenning av Mattilsynet til å lage upasteurisert ost på gården.

Under Oste-VM skal Hans Voll konkurrere med Jærosten. I dag ligger osten og godgjør seg til Oste-VM. Et års modning skal den ha. Navnet Jærost ble valgt siden det var mange som var fremmede til raclette. Osten ble nøye testet på Gastronomisk Institutt som en oppgave hvor kvaliteter som fasthet, smak, konsistens og saltinnhold ble vurdert.

Voll Ysteri yster i koparkar, og kan lage 10 oster om dagen. Hver ost modner på granplank fra 4 måneder opp til 12-14 måneder. Osten blir snudd, vasket og inspisert hver tredje dag.
Voll Ysteri yster i kopperkar, og kan lage 10 oster om dagen. Hver ost modner på granplank fra 4 måneder opp til 12-14 måneder. Osten blir snudd, vasket og inspisert hver tredje dag. Foto: HANEN/Trude E. Henrichsen.

Fakta om jærosten:

  • Jærosten er en upasteurisert, halvfast ost lagd av fersk melk fra gården. 
  • Osten er fast og mild og hører til ostegruppen Raclette.
  • Produksjonen foregår i kopperkar og det kan lages opptil 10 oster om dagen.
  • Hver ost modnes på granplanker fra 4-12 måneder.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Jærosten er en upasteurisert, halvfast ost som er laget av fersk melk fra garden.
Jærosten er en upasteurisert, halvfast ost som er laget av fersk melk fra garden. Foto: HANEN/Trude E. Henrichsen.

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

 

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.