Historisk arkiv

Nyheter

Osteprodusent fra Lofoten til Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Lofoten Gårdsysteri byr på økologiske oster laget på biodynamisk melk tilsatt lokale urter, blomster og tang. Nå gjør ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink seg klare for Oste-VM i Bergen i november 2018.

Norge blir det første skandinaviske landet som arrangerer ett verdensmesterskap i ost. Det bidrar til å bygge Norge som en internasjonal anerkjent matnasjon, og øker verdiskapingen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk.

Norge blir det første skandinaviske landet som arrangerer ett verdensmesterskap i ost.
Norge blir det første skandinaviske landet som arrangerer ett verdensmesterskap i ost. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

Da ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink overtok gården i 2000 var det nemlig en forutsetning å drive økologisk.
Da ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink overtok gården i 2000 var det en forutsetning å drive økologisk. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Bønder mot alle odds

Det var ingen selvfølge at det nederlandske paret skulle ende opp som geitebønder i Norge. Tvert imot: Marielle og Hugo møttes på utenlandsstudier i hjemlandet. Drømmen var å reise ut og redde verden. Målet var å jobbe i tropiske strøk. En sommerjobb på Vestlandet, endret imidlertid planene totalt. En iskald desemberdag flyttet paret inn i Saupstad gård midt mellom fjord og fjell på yttersiden av Lofoten.

Saupstad gård.
Saupstad gård. Foto: Trude Henrichsen/Hanen.

Det var kulturlandskapet og tanken på å kunne drive småskalalandbruk som fascinerte ekteparet. Dermed startet jakten på et passende sted å overta. De hadde verken erfaring med gårdsdrift eller ysting, men forelsket seg i naturen og de muligheter den ga.  Her springer geitene rundt i flotte beiteområder i fjell et steinkast unna Atlanterhavet. Om sommeren beiter de i frodig og næringsrikt gress. Om vinteren föres de med silo og høy fra egen innmark. 

Nå gjør ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink seg klare for Oste-VM i Bergen i november 2018.
Nå gjør ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink seg klare for Oste-VM i Bergen i november 2018. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Kurs og spiselige minner

Etter diverse kurs i inn og utland, var paret klare til å starte sin produksjon av hvit geitost laget på melk fra egen gård. I dag teller produksjonen seks varianter av  Steinfjordingen, samt Betaost og Nordlandsost.

Sist tilskudd til driften er gårdsbutikk og kafé hvor det i tillegg til ost og enkle lunsjretter er mulig å få smakt og kjøpt egenproduserte spekepølser og grillpølser laget på kjekjøtt. I tillegg arrangeres det kurs hvor man kan lage sin egen ost. Mange av kundene vil gjerne høre historien bak. At man i tillegg kan få med seg en egen produsert ost hjem, er ekstra stas.  

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.