Historisk arkiv

Buggegården vinner pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På Buggegården i Horten kommune kommer besøkende fra fjern og nær for å oppleve den unike aktivitetsgården med teater, dyr og leker. I dag vant den allsidige familiegården Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Vestfold.

Ekteparet Hanneli Bugge-Hansen og Erling Kristiansen overtok familiegården i januar 2013.

Ekteparet som har bakgrunn som journalister, byttet da ut nyhetsformidling med å skrive historier for barn med utgangspunkt i norsk landbruk. I dag er gården en etablert merkevare og tiltrekker seg besøkende på jakt etter en unik gårds- og teateropplevelse.

-Vi er kjempeglade og stolte over denne prisen. Vi håper vi kan være inspirasjon til å vise at det er mye morsomt man kan gjøre med nedlagte gårdsbruk, sier Hanneli Bugge-Hansen.

-Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er med på å synliggjøre den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk for tiden. Buggegården har klart å nå ut til en ung og viktig målgruppe og formidle norsk gårdshistorie på en kreativ og inspirerende måte, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad om vinneren.

Buggegården
Karakterene bonden, gårdsjenta «Rottenikken» og fjøsnissen er skapt av Hanneli og Erling, som også innehar de ulike rollene i forestillingene sammen med Hanneli sin bror Ole Bugge-Hansen. Foto: Buggegården

Fremmer norsk landbruk og kulturhistorie
I dag livnærer ekteparet seg på teaterdrift og familieunderholdning for barn. Manuset til teaterforestillingene skrives av ekteparet selv. Gården utgjør den viktigste rekvisitten i forestillingene, og både bygninger, redskaper, inventar og mennesker på gården inngår i teateroppsetningene. Karakterene bonden, gårdsjenta «Rottenikken» og fjøsnissen er skapt av Hanneli og Erling, som også innehar de ulike rollene i forestillingene sammen med Hanneli sin bror Ole Bugge-Hansen.

I tillegg til teateroppsetninger satser gården mye på digitale fortellinger blant annet med en egen app hvor man kan laste ned filmer fra gårdslivet på Buggegården. I løpet av de siste seks årene har barn fra hele landet sett filmene som har blitt laster ned over 400.000 ganger. Over 80.000 personer har sett forestillingene på gården.

- Opplevelser knyttet til norsk landbruk har vokst frem de siste årene, men først og fremst for en eldre målgruppe. Buggegården har gitt et godt kulturtilbud til de minste barna. Underholdningskonseptet har fremmet norsk landbruk og vår kulturhistorie ved å fortelle morsomme og underholdene historier fra landbruket via film og teater på tunet, sier Hanneli Bugge-Hansen.

 Øker kunnskapen
Buggegården er opptatt av å være en tydelig og hyggelig aktør i lokalsamfunnet. De ivaretar og viser frem lokalhistorie og landbrukshistorie, og gir barn og voksne gode opplevelser sammen.  

- Buggegården har klart å utvikle et nytt konsept som bidrar til økt kunnskap om gårdshistorie og matproduksjon, sier Anniken Fægri Damm-Larsen regionsdirektør i Innovasjon Norge Vestfold og Telemark.

- Buggegården har etablert seg som en bedrift med betydelig omfang og god lønnsomhet. Gården har klart å skape en ny type gårdsopplevelse som de fornyer seg hvert år. Gjennom teaterforestillinger og filmer formidles landbrukshistorie og allmenn kunnskap om matproduksjon, sier Anniken Fægri Damm-Larsen.  

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.  
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.  
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.  
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.  
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020. 

  • Les mer om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket og se oversikt over årets vinnere hos Innovasjon Norge