Historisk arkiv

Øistein Aasen er Årets unge bonde 2019

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Øistein Aasen er den første bonden fra Hedmark som mottar prisen som Årets unge bonde. Han gikk helt til topps blant de rekordhøye 987 nominerte. Dette er over tre ganger så mange nominasjoner som i 2018. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad gratulerte Aasen med seieren.

– Øistein er en god representant for norsk landbruk og et viktig forbilde gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene samtidig som han tenker fremover. Sammen med familien jobber han for å utvikle gården og åpne den opp slik at flere kan lære mer om hvordan maten produseres, og få ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der, sier Bollestad. 

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad gratulerer Årets Unge bonde 2019, Øistein Aasen.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad gratulerer Årets Unge bonde 2019, Øistein Aasen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

En inspirasjon

32-åringen fra Tolga er opptatt av dyrevelferd og at norske bønder skal produsere og levere trygg og god mat. Han jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka. Den unge bonden har tidligere jobbet som lærer og brenner for å gi barn og unge som sliter på skolen troen på seg selv. På gården tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse. Bonden satser også stort på sætring, og er i ferd med å bygge ut med nytt fjøs og produksjonslokale. Årets vinner trekkes frem som et svært godt forbilde for den kommende generasjon bønder.

– Dette var en utrolig hyggelig annerkjennelse å få. For meg er det å være bonde den aller fineste jobben man kan ha og jeg er heldig som får lov til å være nær dyr og natur hver dag og produsere lokale råvarer av høy kvalitet, sier Øistein Aasen.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Øistein Aasen og hans kone Inga Iversen Aasen.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Øistein Aasen og hans kone Inga Iversen Aasen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Mange gode kandidater

Siden oppstarten i 2010 har det vært over 3500 nominasjoner i konkurransen, som oppfattes som svært viktig for rekruttering til landbruket. I underkant av 1000 unge bønder under 35 år ble nominert til Årets unge bonde 2019. 14 semifinalister, ble til fem finalister hvor Øistein til slutt stakk av med seieren.

– Alle finalistene er verdige kandidater som vil fortsette å være et godt forbilde for andre i landbruket, sier Bollestad.

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er at bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

Alle finalistene til Årets Unge bonde 2019. Fra venstre : Glenn Peter Knædal, Erik og Solvei Kvam, Olaug Bollestad, Kenneth Bjerkreim, Anders Sæleset, Øistein Aasen.
Alle finalistene til Årets Unge bonde 2019. Fra venstre : Glenn Peter Knædal, Erik og Solvei Kvam, Olaug Bollestad, Kenneth Bjerkreim, Anders Sæleset, Øistein Aasen. Foto: Kari Ligaard

Juryen for Årets unge bonde

Juryen som kåret vinneren av Årets unge bonde ble ledet av landbruks- og matministeren og besto av:

  • Olaug Vervik Bollestad (landbruks- og matminister)
  • Hilde Øverby (leder for kvalitet og bærekraft i McDonalds Norge)
  • Tiril Sjåstad Christiansen (Farmen Kjendis Programleder og tidligere Freestyle kjører)
  • Inger Johanne Brandsrud (leder i Norges Bygdeungdomslag)
  • Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøpet Agri)
  • Olav Høyheim Einan (bonde og vinner av Årets unge bonde 2018)

Juryens begrunnelse

Vinneren av Årets unge bonde 2019 tenker helthetlig og fremtidsrettet, men er også opptatt av å ta vare på gamle landbrukstradisjoner.

Den unge bonden er opptatt av dyrevelferd og bærekraft, og bonden jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka. Familien satser stort på sætring, og bygger nå ut med nytt sæterfjøs og produksjonslokaler.

Bonden er nysgjerrig, engasjert og ivrig etter å tillære seg stadig ny kunnskap. Eksempler på dette er lafting, snekring og restaurering. Han går nå på voksenagronomen, og har, sammen med kona, gått på ystekurs.

Den unge bonden som tidligere jobbet som lærer, brenner for å gi barn og unge som sliter på skolen troen på seg selv. Hele året tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse.

Vinneren av Årets Unge Bonde 2019 er et godt forbilde for andre fremtidige bønder gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene og tenke fremover. Sammen med familien jobber årets vinner for å utvikle gården og åpne opp slik at mange kan ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der. Juryen lar seg imponere og engasjere av årets vinner som en svært god representant for norsk landbruk.

Vi gratulerer Øistein Aasen fra Vingelen i Tolga kommune med tittelen Årets Unge Bonde 2019.

Juryen
Juryen fra venstre: Anne Jødahl Skuterud, Hilde Øverby, Inger Johanne Brandsrud, Tiril Sjåstad Christiansen (kveldens konferansier), Olaug Bollestad og Olav Høyheim Einan. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning. Les mer om prosjektene.