Historisk arkiv

Det er jorda vi lever av

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

95 prosent av verdens matproduksjon målt i kalorier kommer fra landarealene. Jorda er en viktig del av klimaløsningen. Jordvern er en svært viktig sak for KrF og meg. Ja, mer enn det; jeg har sagt flere ganger at jeg mener dyrkajord er en slags hellig grunn! skriver landbruks- og matminister Olaug Bollestad i denne kronikken.

Utnytter de naturgitte mulighetene for matproduksjon

I Norge utnytter vi i sum godt de naturgitte mulighetene for matproduksjon. 2/3 av den dyrka jorda vår kan i hovedsak bare brukes til grasdyrking. Dette graset gir vi til kua og sauen, som gjør jobben med å gjøre om dette til menneskemat i form av kjøtt og melk. På den siste tredjedelen av matjorda dyrker vi korn og planter som kan brukes direkte til menneskemat. I et vanlig godt kornår, som i år, er rundt 70 prosent av matkornet vårt dyrket i Norge.

Vinne hjertene for jordvernet

Vi må "vinne hjertene for jordvernet" og få folk til å interessere seg mer for hvordan den maten som vi spiser faktisk blir laget. Det er kanskje særlig viktig i byene hvor mange ikke har nærkontakt med jordbruk til vanlig. Her ser vi en økende interesse for blant annet andelsjordbruk. Nå jobber regjeringen med en strategi for urbant landbruk, og jeg tror det er viktig for at flere skal forstå hvor viktig matjorda vår er for oss.

Vil vurdere nytt jordvernmål

Jeg mener at vi bør vurdere å sette målet for maksimal nedbygging av dyrkajord enda lavere enn i dag. Den vurderingen skal vi gjøre til neste år, sammen med en ny oppdatering av jordvernstrategien.

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad
Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad Foto: Torbjørn Tandberg