Historisk arkiv

Nå blir det lettere å dyrke egne poteter trygt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er populært med poteter i kjøkkenhagen, men er du klar over risikoen du utsetter landbruket for hvis du bruker poteter fra grønnsaksdisken til å dyrke dine egne poteter? Nå gjør Mattilsynet det lettere å få tak i trygge settepoteter.

Settepotet er en potet som settes i jorden for å gi opphav til en ny potetplante, mens matpoteter er for eksempel det vi får kjøpt i grønnsaksdisken i matbutikken. Selv om innkjøpte matpoteter også kan settes i jorden, fraråder Mattilsynet dette fordi det øker risikoen for å spre såkalte potetskadegjørere, som insekter, rundormer og plantesykdommer. Disse kan gjøre stor skade på norske potetåkrer. Jordbruksarealer hvor det påvises visse potetskadegjørere blir pålagt årelang karantene, uten muligheter for dyrking. 

Regelverket tilpasses forbrukermarkedet

For å hindre spredning av potetskadegjørere, er det kun tillatt å selge settepoteter som er sertifisert. Det betyr at de er offentlig kontrollert. Når du kjøper sertifiserte settepoteter kan du være trygg på at potene oppfyller en rekke krav, men pris pr. pakning kan i dag bli relativt høy dersom du kun ønsker å dyrke noen få poteter i egen hage. Regelverket har ikke vært godt nok tilpasset forbrukermarkedet.

Endringen som nå gjøres i regelverket, vil kunne bidra til et mer tilpasset og rimeligere innkjøp av settepoteter. I praksis betyr endringene blant annet at du nå kan få kjøpt kun akkurat den lille mengden settepoteter du trenger.

Settepotet
Når du kjøper sertifiserte settepoteter kan du være trygg på at potene oppfyller kravene for å dyrke poteter i egen hage. Foto: Colourbox