Historisk arkiv

Enige om å videreføre samarbeidet om bærekraftig skogforvaltning i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den 8. ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger under Forest Europe ble holdt digitalt under det slovakiske formannskapet av Forest Europe. Konferansen, som skulle vært holdt i Bratislava i for, ble arrangert i samarbeiod mellom Slovakia og Tyskland. Landene i Europa har samarbeidet om bærekraftig forvaltning av skogene gjennom Forest Europe i mer enn 30 år.

Nye skogmål for Europa

Torsdag signerte ministerne to dokumneter, en resolusjon om klimatilpasning av skogene i Europa og en deklarasjon om samarbeid om bærekraftig forvaltning av Europas skoger.

I sitt innlegg pekte landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad på skogens betydning og muligheter i Norge, og på våre erfaringer fra bruk av tre i bygg. Hun viste også til at det er nødvendig med egne virkemidler for å øke klimabidrag fra skog. Norge er i en situasjon der det er mulig å øke hogsten og verdiskapingen fra skog, men effektiv og mer sirkulær bruk av ressursene vil være nødvendig for å øke en voksende etterspørsel av fornybart råstoff fra skogen. Bærekraftig forvaltning av skogen er avgjørende for at den skal kunne bidra til å løse klima og miljøutfordringer. I tillegg til målsetningen om å øke skogvernet til 10% skal økt skogbruksaktivitet på de øvrige arealene følges opp med styrkede miljøhensyn. Statsråden avsluttet sitt innlegg med å si at Norge er klare til å følge opp konferansen, og fortsatt støtte opp om det internasjonale arbeidet for naturen, klima og en bærekraftig utvikling.

Det ble fastsatt nye skogmål for Europa for 2030, basert på 2020-målene som ble vedtatt i Oslo i 2011. De nye målene er bla. styrket på bevaring av biomangfold, og omtaler også skog og trær i urbane områder. I resolusjonen om klimatilpasning er landene enige om å øke samarbeidet om å avdekke skader på skog og å håndtere risiko.

Tyskland overtok formannskapet i Forest Europe etter Slovakia.

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad
Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad Foto: Torbjørn Tandberg