Historisk arkiv

Enighet om tiltak for reindriftsutøvere i grensetraktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Uenighet og mangel på felles konvensjon for den grensekryssende reindriften mellom Norge og Sverige, fører i praksis til betydelige utfordringer for enkelte norske reindriftsutøvere. Under årets reindriftsforhandlinger, ble avtalepartene enige om flere tiltak som skal bidra til en bedre hverdag for disse utøverne.

Manglende reinbeitekonvensjon med Sverige gir norsk reindrift mange utfordringer i den daglige driften. Flere reinbeitedistrikt opplever i praksis å bli stengt ute fra tidligere beiteområder i Sverige. Under reindriftsforhandlingene ble partene enig om følgende tiltak for å motvirke ulempene dette medfører for de norske reindriftsutøverne:

  • Utvidelse av ordningen for fôring og flytting av rein. Satsen for beregning av tilskudd til fôr økes fra 400 kroner til 450 kroner. 
  • Det etableres en ordning for juridisk bistand til reinbeitedistrikter eller siidaer som blir trukket inn i rettsprosesser som omhandler bruken av sine beiteområder i Sverige.
  • Det foretas en kartlegging og gjennomgang av eksisterende utredninger knyttet til norske reinbeitedistrikts historiske beitebruk i Sverige, samt avklaring av behov for ytterligere kartlegginger. 

– Over tid har manglende konvensjon med Sverige skapt store utfordringer for den norske reindriften. Jeg har gjenopptatt dialogen med Sverige for å få på plass et felles grunnlag for den grenseoverskridende reindriften. Jeg ser imidlertid at det ikke er en snarlig løsning på dette spørsmålet. Jeg er fornøyd med at vi nå får på plass tiltak som vil redusere de negative konsekvensene, og med det støtter opp om norske reindriftsutøvere, sier Olaug Bollestad.

Saken fortsetter under bildet.

Reindrift.
Over tid har manglende konvensjon med Sverige skapt store utfordringer for den norske reindriften. Foto: Mika Josefine B. Hætta

Den siste konvensjonen om grenseoverskridende reindrift mellom Norge og Sverige (reinbeitekonvensjonen fra 1972) opphørte å gjelde i 2005. I februar 2009 ble det fremforhandlet et forslag til ny konvensjon, som ble undertegnet av de ansvarlige ministrene i oktober samme år. Sverige har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å ratifisere det fremforhandlede konvensjonsforslaget.

Manglende konvensjon har ført til at man ikke har felles regler for den grenseoverskridende reindriften i de to landene. Norge videreførte 1972-konvensjonens bestemmelser i egen lov, mens Sverige valgte å legge Lappekodisilen fra 1751 til grunn. Dette har ført til at svensk reindrift også etter 2005 har kunnet fortsette å bruke de områdene i Norge som de kunne etter 1972-konvensjonen. Norsk reindrift har derimot i i stor utstrekning vært utestengt fra de områdene i Sverige som de hadde tilgang på etter 1972-konvensjonen. Dette har medført store utfordringer for norske reindriftsutøvere.