Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Trøndelag 1/2021

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statsforvalteren i Trøndelag er ute med ny utgave av Fylkesnytt, blant annet med en rapport fra årets Digitale Landbrukskonferanse.

Landbrukskonferansen i Trøndelag 2021

Tresking i Klæbu.
Tresking i Klæbu. Foto: Anne Solstad

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer årlig «Landbrukskonferansen» for kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag. I tillegg inviteres også andre organisasjoner med interesse og tilknytning til landbruket til dette årlige møtet.

– Vi prioritere denne konferansen for kommunene, sier landbruksdirektøren i Trøndelag, Tore Bjørkli. Kommunal landbruksforvaltning er svært viktig for gjennomføring av landbrukspolitikken. Alle har mye å lære av hverandre og det er bra møtes for å løfte blikket sammen, diskutere felles utfordringer, felles mål og vei for landbruket i tida framover. 

På grunn av koronapandemien ble årets konferanse flyttet fra Hell til Web. En digital utgave av den tradisjonelle Landbrukskonferansen så imidlertid ikke ut til å begrense hverken deltagelse eller utbytte av det faglige innholdet. I evalueringen fra konferansen kom det fram at digitale treff er praktisk i en hektisk hverdag på landbrukskontoret, men mange savner likevel å møtes fysisk. Også gode tilbakemeldinger på innlederne aller tre dager til ende, og Statsforvalteren fikk skryt for god møteledelse og teknisk gjennomføring!

– Vi håper vi kan møtes på Hell neste år, men er ellers svært godt fornøyde med årets digitale utgave av «Landbrukskonferansen», sier Tore Bjørkli.

Kjente navn som landbruksminister Olaug Bollestad, Jostein Vik i Ruralis, Hanne Alstrup Velure fra Distriktsutvalget, Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes, og Oskar Puschmann fra NIBIO m. flere, bidro til å heve nivået på konferansens første dag med gode innlegg om Landbrukets betydning for distriktsutvikling.

Dag 2 fikk vi høre biolog og forsker ved UIO, Dag Hessen snakke rundt tema: Bærekraft: Tenke globalt, handle lokalt. Lokale bidragsytere ved forsker Anne Kjersti Bakken (NIBIO) og Margrethe Halsan fra Statsforvalteren i Trøndelag fulgte opp med gode innlegg over samme tema.

I tillegg var det lagt opp til flere parallelle sesjoner dag 2 og 3 med innlegg og diskusjoner rundt temaene:

Kontaktperson:
Anstein Lyngstad, fmtlaly@statsforvaltern.no, tlf: 74 16 81 81.

Inspirasjonswebinarer om rekruttering til Grønn næring! 

Trøndelags første felles næringsstrategi «Et verdiskapende Trøndelag» har økt bærekraftig verdiskaping og internasjonal konkurranseevne i hele Trøndelag som et overordnet mål. Utvikling av bioøkonomien og «det grønne skiftet» er gitt stor plass i strategien. Landbruket er en vesentlig premissgiver. Vår verdiskaping basert på naturressurser er allerede høy, men potensialet er stort i hav og på land. I tillegg til gode naturgitte forutsetninger har vi også nasjonalt og internasjonalt sterke kunnskapsmiljøer i vår region. I lys av dette mulighetsrommet vil det framover etableres en rekke nye og spennende grønne arbeidsplasser. Grunnleggende viktig er det å sikre at trøndersk ungdom blir bevisst mulighetene som ligger i de grønne næringene.

Statsforvalteren arrangerte i februar to inspirasjonswebinar i samarbeid med Bondelagets prosjekt rekruttering til grønn næring.

Nedenfor ser du bilde fra invitasjonsbrosjyren utarbeidet for disse arrangementene.

Invitasjonsbrosjyren
Foto: Mære landbruksskole / Håvard Zeiner

Nå er opptak fra de to webinarene om rekruttering til grønn utdanning og næring tilgjengelig.

Kontaktperson:
Siri Bruem, fmtlsib@statsforvalteren.no, tlf: 74 16 82 05.

Seier for jordvernet og beiteinteressene på Nerskogen!

Kommunal – og moderniseringsdepartementet (KMD) har fattet endelig avgjørelse i innsigelsessak hvor Statsforvalteren i Trøndelag har lagt ned innsigelse til bygging av 29 hytter på innmarksbeite og dyrkbar jord på Nerskogen i Rennebu kommune. 

Planområdet er på 91 daa og består av 45 daa innmarksbeite og 31 daa fulldyrka jord. Resten av arealet er skog og adkomstveier. Bakgrunn for innsigelsen er stor kapasitet på fritidsområder i kommuneplanens arealdel, forslagets landbruksmessige virkninger samt manglende helhetsvurderinger.

I denne saken hadde det skjedd en kartteknisk feil under utarbeidelse av kommuneplankartet i 2014. Omsøkte område (som skulle være LNF-formål) ble tegnet inn med feil farge (gult), og ligger nå i kartet som område avsatt til fritidsformål. Sektormyndighetene har derfor ikke hatt anledning til å uttale seg om dette. Kommunen er ikke uenig i at dette har skjedd, men forholder seg til kommuneplankartet.

Svaret fra KMD ble som følger:
KMD godkjenner ikke Rennebu kommunes vedtak den 23. juni 2020 angående detaljregulering for eiendommen Solbakken og Statsforvalteren får medhold i innsigelsen.

Kontaktpersoner:
Magnhild Melandsø fmtlmme@statsforvalteren.no, tlf: 73 19 92 66
Aino Holst Oksdøl fmtlaho@statsforvalteren.no tlf: 74 16 82 00

Ukentlige informasjonsbrev til kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag

Logo infobrev

Landbruksavdelinga hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker bedre samordning og målretting av vår informasjon til kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag.

Vi har derfor opprettet en ny temaside for kommunal landbruksforvaltning på våre nettsider, der vi publiserer ukentlige informasjonsbrev til kommunene. 

Bakgrunnen for denne satsingen er blant annet styringsdokumenter fra Regjeringen der det står at Statsforvalteren skal være et kompetansesenter for kommunene på landbruksområdet, gjennom formidling av nasjonal politikk og bevisstgjøring av kommunenes rolle og ansvar med vekt på god forvaltning og kontroll av økonomiske og juridiske virkemidler (VØI 5.1.6.31)

Ukebrevene er utarbeidet etter modell fra Statsforvalteren i Oslo og Viken som har praktisert lignende informasjonsdeling med sine kommuner i et års tid. Spesiell takk til Ellen Marie Forsberg ved landbruksavdelinga i Oslo og Viken for hjelp og inspirerende veiledning i arbeidet med å utvikle informasjonsbrev for kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag.  

Arbeidet med infobrevene hos Statsforvalteren i Trøndelag

Gruppen som har ansvar for å legge ut informasjonsbrevene på Statsforvalterens nettsider møtes ukentlig og går igjennom informasjonssakene som skal publiseres kommende uke. Vi bruker teams som verktøy for å samle alle aktuelle infosaker som skal ut til kommunene.  Alle på avdelinga bidrar med egne tekster som legges inn i et felles dokument på teams.

– Det er artig å se hvor mye forskjellig vi jobber med på landbruksavdelinga, sier Laila Marie Sorte som jobber med arealsaker hos Statsforvalteren i Trøndelag.  Gjennom arbeidet med infobrevene får vi bedre innsikt i hva som foregår på de ulike fagområdene i landbruket. Jeg tror det er samlende for oss på Landbruksavdelinga, noe som er viktig i den tida vi er i nå når mange må sitte på hjemmekontor og det er vanskelig å møtes fysisk, sier Laila Marie.   

Vil du lese noen av ukebrevene Statsforvalteren har sendt ut til kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag de siste ukene så finner du dem her: https://www.statsforvalteren.no/Trondelag/Landbruk-og-reindrift/forkommunal-landbruksforvaltning/informasjonsbrev-til-kommunallandbruksforvaltningene/

Kontaktpersoner: 
Eva Dybwad Alstad, fmtleal@statsforvalteren.no tlf: 73 19 92 75
Kari Kolle, fmtlkko@fylkesmannen.no tlf: 74 16 82 10
Laila Marie Sorte, fmtllms@statsforvalteren.no, tlf: 73 19 92 87
Arne Rannem, fmtlara@statsforvalteren.no, tlf: 74 16 82 21
Tore Bjørkli, fmtltbj@statsforvalteren.no, tlf: 73 19 92 44.

Kronikk om Landbruk, jordvern og fjørfe

Statsforvalteren i Trøndelag har skrevet en kronikk om «Landbruk, jordvern og fjørfe» som nylig er publisert i regionale aviser og Nationen. Temaet er viktig for hele landet og vi gjengir derfor teksten  her:

Landbruk, jordvern og fjørfe

Tilgang på dyrka jord er essensielt for å sikre framtidig matproduksjon. De fleste er gjennom media godt kjent med at utbygging av veier, industri og boliger fører til nedbygging av dyrkajord.

Mindre kjent er det at Landbruket selv står ca. 1/5 av den totale omdisponeringen av jordbruksarealer. Dette skjer ved at det etableres driftsbygninger, landbruksveier o.l. på dyrka jord.

Dette fanges ikke opp på samme måte som andre tiltak som medfører omdisponering av jord, fordi nødvendige driftsbygninger og en del andre landbrukstiltak regnes for å være jordbruksproduksjon i jordlovens forstand.

I jordloven § 9 står det “at dyrka jord ikke skal brukes til formål som ikke tar sikte på jordbruksproduksjon”. Dette innebærer at myndighetene har et dårligere grunnlag når det gjelder å styre nye driftsbygninger bort fra dyrka jord.

Formålet med husdyrkonsesjonsloven er å legge til rette for spredning av produksjonen på flere enheter gjennom å regulere produksjonsomfanget hos den enkelte bonde. Dette er produksjoner med store stordriftsfordeler.

Dersom vi vil vite hvordan strukturen hadde sett ut uten disse reguleringene kan vi ta en titt både på våre naboland (jf. bl.a. Agrianalyse rapport 4 2019) og mange andre vestlige land. Der finner vi anlegg med helt andre dimensjoner, og en sterk konsentrasjon av produksjonen.

I en del år har vi sett en tendens til at det blir etablert stadig flere nye foretak med anlegg for fjørfeproduksjon på egne utskilte tomter i flere områder. Ofte skjer denne knoppskytinga i tilknytning til gårdsbruk som allerede har slik produksjon, og med det resultat at vi får en konsentrasjon av flere anlegg som ofte drives av familiemedlemmer eller andre med nære relasjoner seg imellom. En del av disse etableringene har også skjedd på dyrka jord. Det er et paradoks at disse utbyggingene fører til at vi både bygger ned dyrka jord samtidig som husdyrkonsesjonsloven utfordres.

Statsforvalteren har ansvar for å følge opp husdyrkonsesjonsloven og bl.a. kontrollere at disse foretakene ikke samarbeider for tett og i strid med regelverket. Dagens utvikling fører likevel til at produksjonen konsentreres. Det gir økt omfang av kontrollarbeid og økt usikkerhet hos de enkelte produsenter.

Summen av dette kan over tid føre til at regelverket blir krevende å håndheve. Noe som på sikt kan føre til at det stilles spørsmål ved hele ordningen.

De færreste i landbruket har til nå ønsket seg tilstander som vi ser i mange andre vestlige land med industripreget produksjon strekt konsentrert på få eierhender. Spredning av produksjonen for å oppnå landbruk over hele landet er viktige målsettinger som styrker landbrukets rolle i distriktspolitikken vår.

En kan spørre seg om norsk landbruk er tjent med at disse målsettingene utfordres i økende grad, slik det skjer nå, og om det er behov for å utstyre myndighetene med sterkere virkemidler for å styre utviklinga i ønsket retning?

Kontaktpersoner:
Tore Bjørkli, fmtltbj@statsforvalteren.no, tlf: 73 19 92 44
Anstein Lyngstad, fmtlaly@statsforvaltern.no, tlf: 74 16 81 81.

Gladsak fra Selbu - Jentene på tunet mottok gjev pris

Den nasjonale bedriftsutviklingsprisen 2020 gikk til Selbubedriften Jentene på tunet AS.

Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad mandag 15. mars. Med håndlaget sjokolade har Iris og Eivind Aune og alle Jentene på tunet skapt estetiske og velsmakende sjokoladeprodukter fra Trøndelag.

Statsforvalteren i Trøndelag gratulerer!

Kontaktperson: Kari Kolle, fmtlkko@statsforvalteren.no tlf: 74 16 82 10.

Iris og Eivind Aune fra Jentene på tunet
Iris og Eivind Aune fra Jentene på tunet ble vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2020. Foto: Jentene på tunet