Historisk arkiv

Høstens reinsdyrkjøtt er nå i butikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Slaktesesongen på reinsdyr i gang, og ferskt reinsdyrkjøtt er nå tilgjengelig i butikk. Tilbakemeldingene fra reindriften er at årets rein har svært god kvalitet.

Vinteren og våren 2020 var svært krevende i reindriften. Vanskelige beiteforhold grunnet mye snø fikk konsekvenser for produksjonen i reindriften. Totalt ble slakteuttaket i 2020 redusert med 40 prosent sammenlignet med 2019.

– Ett samisk ordtak sier at det ene året ikke er det andre årets bror. I år har beitene gjennomgående vært svært gode. Det er bra for reinen -  og har gjort arbeidshverdagen til reineierne langt lettere. Gode beiter lover også godt for dem som ønsker norsk reinkjøtt på tallerkenen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

Reinkjøtt
Økt tilgjengelighet av reinsdyrkjøtt av god kvalitet gir mange muligheter. Foto: MatPrat

Gode slaktevekter

Slakting startet i år som tidligere i de sørlige tamreinområdene. Fram reinlag melder om gjennomsnittsvekter på kalv på hele 21,9 kilo. Reinsdyrkalven i Fram reinlag har beitet i 111 dager. Dette gir en tilvekst på 197 gram per dag. Dette er svært høyt, og står i stil med de kvalitetsklassene som oppnås.

Norske forbruker ønsker å spise mer reinkjøtt

Gjennom markedsrettet produktutvikling og utarbeidelse av oppskrifter for nye brukergrupper, har oppmerksomheten omkring norsk reinkjøtt økt. Reinkjøttet har posisjonert seg som noe av det mest smakfulle og sunneste kjøttslaget vi har. Undersøkelser viser at den norske forbruker ønsker å spise mer reinkjøtt. Populariteten om/til kjøttet ser ut til å øke på tross av at forbruker selv sier at kunnskapen kan være lav. De ønsker derfor mer kunnskap om hvordan kjøttet tilberedes, og ikke minst hvordan reindriftsnæringen foregår i Norge.

Økt tilgjengelighet av reinsdyrkjøtt av god kvalitet gir mange muligheter. En reinkjøttmiddag er ikke krevende å tilberede og reinsdyrkjøttet skiller seg ikke fra annet kjøtt. For inspirasjon og matglede har Matprat lagt ut en rekke reinkjøttoppskrifter og flere informasjonsfilmer, som viser tilberedelse av retter basert på norsk reinsdyrkjøtt, og hvor man også får økt kunnskap om reindriftsnæringen. Søk - MatPrat