Historisk arkiv

Mæland åpnet ingeniørutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

For første gang kan ungdom starte ingeniørutdanning i Longyearbyen. Næringsminister Monica Mæland åpnet det nye forkurset på Svalbard.

- Dette vil dekke et viktig behov i nordområdene, sier næringsminister Monica Mæland.

20 studenter skal begynne på utdanningen. Seks av disse er kvinner.

Næringsminister Monica Mæland møtte ingeniørstudentene Kim Robert Sommerset og Maren Wiger på Svalbard. (Trond Viken; Nærings- og fiskeridepartementet)

- Forkurset viser hvordan norsk arbeidsliv kan fungere på sitt beste. Dette er et godt eksempel på hvordan et lokalsamfunn som Svalbard kan sikre seg viktig og riktig kompetanse for fremtiden. Partene som samarbeider om forkurset er med på å dekke et viktig behov, sier Mæland.

Se alle bildene fra Mælands Svalbard-besøk her.

Over flere år har NITO (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon), Høgskolen i Narvik, LNS Spitsbergen, Store Norske Kullkompani og Longyearbyen lokalstyre jobbet for å etablere første del av et ingeniørstudium på Svalbard. Dette er første gang en fagforening, en utdanningsinstitusjon, en anleggsentreprenør, et gruveselskap og et lokalstyre går sammen om et utdanningsløp som både sikrer et lokalsamfunn og tar tak i at samfunnet mangler ingeniører - særlig innen mineralnæringen.

I vår fikk forkurset 750 000 kroner fra regjeringen. 

Lokalstyreleder for Longyearbyen lokalstyre, Christin Kristoffersen, er stolt av hva de har fått til gjennom det unike samarbeidet.

- Det er jo fantastisk hvis fremtidens ingeniør kommer fra Svalbard, sier Kristoffersen.

Åpningen av den nye utdanningen skjedde i historiske Gruve 3 i Longyearbyen.

Les mer på NITOs nettsider.