Historisk arkiv

Imponert over tyske yrkesskoleelever

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Studentene ved Göppingen forbereder seg på en høyteknologisk og digitalisert arbeidshverdag.

Næringsminister Monica Mæland på Göppingen yrkesskole i Tyskland.
Næringsminister Monica Mæland på Göppingen yrkesskole i Tyskland. Foto: NFD/Håkon Jacobsen

- Jeg må si jeg er imponert over disse elevene. De er virkelig fremtiden i industrien, sier Mæland. 

Næringsministeren har tatt med seg hele departementets politiske ledelse og en delegasjon fra norsk næringsliv til Tyskland for å få innspill til industrimeldingen.

Torsdag formiddag besøkte følget Göppingen yrkesskole. Skolen gir elevene tilgang på moderne teknologi og bruk av automatisering.

Et sentralt tema i industrimeldingen vil være kompetanse og kompetanseoverføring. Evnen til å utnytte mulighetene som digitaliseringen og avanserte maskiner gir, blir utrolig viktig fremover.

Skolen i Göppingen forteller at de er opptatt av at elevene skal ta i bruk den samme teknologien som industrien benytter seg av i dag. De har for eksempel tatt i bruk teknologi fra Festo, som er et ledende selskap innenfor automatisering.

- Slik blir nok den nye skolehverdagen for langt flere norske elever om ikke lenge. Dagens studenter trenger kunnskap om teknologi som utvikler seg i et raskt tempo. Da gjelder det å holde følge, sier Mæland.

Fakta: Hvilke industrielle revolusjoner har vi hatt?

  • Den første industrielle revolusjon kom allerede på 1750-tallet til ca 1870 med dampmaskiner og spinnerier.
  • Den andre industrielle revolusjonen kom i 1880-1920 med masseproduksjon, telegraf, telefon og bilen, vannkraft og prosessindustri i Norge.
  • Den tredje industrielle revolusjon kom med enkel automatisering, bruk av IKT og Internett fra ca 1970-2010.
  • I dag står vi foran en fjerde revolusjon, industri 4.0, med full automatisering, smarte produkter, digitalisering og roboter. Det må vi forberede næringslivet på.

Fakta: Næringslivsdelegasjon på studietur til Tyskland

Næringsminister Monica Mæland tok med seg hele sin politiske ledelse og en delegasjon fra det norske næringslivet til Tyskland 16. og 17. mars 2016 for å få innspill til industrimeldingen.

Abelia, IKT Norge, Sintef, Norsk Industri, Siemens, Innovasjon Norge, Norsk-tysk handelskammer, NHO og LO deltar på turen.

Bilder:

https://www.flickr.com/photos/nfdep/sets/72157665852635232/