Historisk arkiv

Norsk-russisk ministermøte i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte den russiske naturressurs- og miljøministeren Dmitrij Kobylkin i Oslo for å gjøre opp status for handel og økonomisk samarbeid.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte den russiske naturressurs- og miljøministeren Dmitrij Kobylkin
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte den russiske naturressurs- og miljøministeren Dmitrij Kobylkin Foto: NFD

Det er første gang på fem år møtet i norsk-russiske kommisjon finner sted i Norge.

- Vi tok opp saker om samarbeidet med Russland innenfor forskjellige sektorer. Både minister Kobylkin og jeg er helt nye i rollene som ledere for denne kommisjonen. Jeg ser frem til å føre dette samarbeidet videre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Partene diskuterte status og utsikter for økonomisk og handelsrelatert samarbeid. I tillegg til generelt næringslivssamarbeid har Norge og Russland god kontakt innenfor områder som fiskeriforvaltning, skipsbygging, reiseliv, forskning, luftfart og miljøvern.

- Norge og Russland er naboer med en kort, men viktig grense i nord. Samarbeid og tillit over grensen er bygget opp over årtier, og det er derfor positivt at møtene i økonomisk kommisjon igjen holdes regelmessig, sier Isaksen.

For to uker siden deltok også statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen på norsk-russisk businessforum i Moskva. Nye bevegelser i næringslivssamarbeidet var synlig med over 300 deltakere fra både næringslivet og norske og russiske myndigheter. Temaet for årets konferanse var «Ocean Industries». Det er stor interesse fra norsk maritim industri til å bidra med fornyelsen av russiske fiskebåter. Dette var også et av flere temaer for årets kommisjonsmøte.

Fakta om norsk-russisk økonomisk samarbeid

  • Samhandelen mellom Norge og Russland har økt med om lag 40 prosent siste år. Økningen skyldes blant annet økt import av aluminium og mineraloljer fra Russland. Det er fremdeles betydelig potensiale for økt handel.
  • Rundt 70 norske bedrifter har en eller annen form for tilstedeværelse i Russland. De fleste er tilknyttet St. Petersburg-området, men det er norsk aktivitet også i Murmansk og Moskva. Jotun, Equinor, DNV GL, Thrane Teknikk, Wilhelmsen Ships Service, Kongsberg Maritime, Tschudi Logistics og Hoegh Autoliners er eksempler på bedrifter i Russland. Ekornes, Helly Hansen, Janus og Stokke har salgskontorer i St. Petersburg.
  • Norsk maritim industri viser betydelig interesse for fornyelsen av den russiske fiskeflåten. Dette gjelder både teknologi, design og utstyr som norske leverandører kan levere.
  • Sjømat utgjorde om lag 80 prosent av den norske eksporten til Russland før det ble innført importforbud i august 2014. Importforbudet har hatt stor innvirkning på handelen mellom Norge og Russland, men den norske sjømatnæringen fant raskt nye markeder.