Historisk arkiv

Statsbesøk og næringslivsdelegasjon til Argentina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsministeren og utenriksministeren ledsager Kongen og Dronningen på statsbesøket til Argentina 6.-8. mars. En stor næringslivsdelegasjon på 50 norske selskaper følger også med på turen.

– Argentina kan bli et voksende marked for norske bedrifter. Potensialet for mer handel og investeringer er stort. Med dette statsbesøket ønsker vi å styrke båndene mellom landene våre, særlig innen energi og reiseliv, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Den norske møtedelegasjonen
Fra møtet med den argentinske produksjonsministeren Francisco Cabrera mandag 5. mars Foto: Christine Spersrud Haug / NFD

 Han skal i løpet av turen åpne nye kontorer for det norskeide fiskeriselskapet Estremar i Buenos Aires. Det skal også gjennomføres et eget næringslivsseminar onsdag 7. mars, med fokus på blant annet reiseliv og energi. Det jobbes parallelt med en frihandelsavtale mellom EFTA-landene (Norge, Island, Sveits, Liechtenstein) og Mercosur-landene (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay).

– President Macris reformer har skapt ny optimisme for utenlandske investeringer og handel. Vi jobber nå med å forhandle frem en frihandelsavtale med Mercosur-landene der Argentina er med, sier Røe Isaksen.

 Sammen med Ine Eriksen Søreide deltok han på politiske samtaler med utenriksminister Faurie, og produksjonsminister Cabrera i Buenos Aires mandag 5. mars. Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Olje- og energidepartementet deltar også under statsbesøket. 

Torbjørn Røe Isaksen krysser gata
Næringsministeren er i Argentina Foto: Christine Spersrud Haug / NFD

 Fakta om Argentina

 • Rundt 20 norske selskaper har kontorer i Argentina. Norwegian etablerte seg nylig i landet for å starte opp både innenriks- og utenriksflyvninger. I 2017 inngikk Statoil en avtale om felles leting etter hydrokarboner i Bajo del Toro-lisensen i Neuquen-bassenget i Argentina.
  • Norge eksporterte varer til Argentina til en verdi av 294 millioner kroner i 2017.
  • Norge importerte varer fra Argentina til en verdi av 226 millioner kroner i 2017.
  • Tjenesteeksport fra Norge til Argentina hadde en verdi på 715 millioner kroner i 2016.
  • Tjenesteimporten fra Argentina til Norge hadde en verdi på 271 millioner kroner i 2016.
  • EFTA (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein) er nå i gang med å forhandle om en frihandelsavtale med Mercosur. Mercosur er en handelsblokk bestående av Argentina, Brasil, Uruguay og Paraguay. Det legges opp til en bred og ambisiøs avtale. Foruten handel med varer og tjenester vil avtalen dekke tema som investeringer, immaterielle rettigheter, offentlige anskaffelser, handel og bærekraftig utvikling. Det er gjennomført to forhandlingsrunder, og neste er avtalt til april 2018.
Den norske møtedelegasjonen
fra møtet med den argentinske produksjonsministeren Francisco Cabrera mandag 5. mars Foto: Christine Spersrud Haug / NFD