Forsiden

Historisk arkiv

Ny Skattefunn-rekord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Bedriftene søker på Skattefunn som aldri før. Ordningen hadde rekordmange søknader og aktive forskningsprosjekter i 2016, viser nye tall.

- Skattefunn er en ordning som er enkelt å bruke og som i stor grad treffer små og mellomstore bedrifter. Det er gode nyheter at vi nå ser en økning i bruken av Skattefunn i år igjen. Vi trenger et næringsliv som investerer i forskning og utvikling, sier næringsminister Monica Mæland.

Bruken av Skattefunn har økt blant norske bedrifter hvert år siden 2013. I 2016 var det nesten 3000 flere aktive prosjekter i ordningen enn i 2013, viser nye tall fra Forskningsrådet.  

I 2016 var det totalt ca 6900 aktive forskning- og utviklingsprosjekter i Skattefunn-ordningen. Det er en økning på 1100 fra året før.

Ordningen har økt i alle fylker siden 2013, og økningen er størst i Rogaland og Aust-Agder.

- Det har vært en betydelig vekst i antall forsknings- og utviklingsprosjekter gjennom de siste årene. Det er fordi regjeringen har prioritert Skattefunn-ordningen. Tallene viser at dette er en etterspurt ordning i næringslivet, som virker, sier Mæland.

Målet med Forskningsrådets skattefradragsordning er at flere bedrifter skal forske seg frem til nye, gode ideer. 

Skattefunn-ordningen vil koste 3,2 milliarder kroner i tapte skatteinntekter i 2017, ifølge Finansdepartementets anslag.

Fakta Skattefunn

  • Skattefunn er en ordning i Forskningsrådet som gir skattefradrag på inntil 20 prosent av prosjektkostnadene til bedrifter som driver med forskning og utvikling. Alle norske bedrifter som driver med forskning kan søke.
  • Målet er at flere skal drive med forskning og utvikling (FoU) i sine bedrifter.   
  • Skattefunn er åpent for alle næringer og selskapsformer. Det er bedriften selv som bestemmer hvilke forsknings- og utviklingsprosjekter som skal gjennomføres.