Historisk arkiv

Nyheter

Lien deltar på teknologi-toppmøte i San Francisco

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Onsdag var olje- og energiminister Tord Lien med på en frokost som markerte åpningen av teknologi-toppmøtet Mission Innovation i San Francisco. Her deltok også toppledere som Microsoft-sjef Bill Gates og Virgin-direktør Richard Branson.

Frokosten innledet det første ministermøte under Mission Innovation i San Francisco 1.-2. juni. På møtet, som arrangeres samtidig med ministerkonferansen Clean Energy Ministerial, skal landene og næringslivsledere diskutere hvordan man sammen skal bidra til raskere utvikling av rene energiteknologier.

Mission Innovation ble lansert av USAs president Barack Obama ved åpningen av klimaforhandlingene i Paris i desember i fjor. Norge er et av 20 land som deltar i samarbeidet. Landene har sluttet seg til et felles mål om å doble de offentlige investeringene i forskning og innovasjon av ren energiteknologi i løpet av de neste fem årene.

Torsdag vil Tord Lien på vegne av de andre energiministrene offentliggjøre det samlede målet for Mission Innovation for de neste fem årene. Regjeringens ambisjon er å øke Norges satsing på utvikling av miljøvennlig energiteknologi til mer enn 2,2 milliarder kroner årlig innen 2020.

- Miljøvennlig energiteknologi er avgjørende for at vi skal redusere verdens klimagassutslipp. Mission Innovation vil gi et taktskifte for forskning og utvikling av nye energiløsninger. Dette er helt nødvendig. Vi må utvikle nye teknologier og løsninger og vi må ta dem i bruk globalt, sier olje- og energiminister Tord Lien

Onsdag besøkte Lien selskapene Tesla og Google. Han møtte også norske teknologiselskaper på Nordic Innovation House i San Francisco (les mer her).

Mission Innovation inkluderer følgende land: USA, Australia, Brasil, Canada, Chile, Danmark, Frankrike, India, Indonesia, Kina, Japan, Mexico, Norge, Saudi-Arabia, Sverige, Storbritannia, Sør-Korea, De forente arabiske emirater samt EU. Mission Innovation støttes av et parallelt initiativ fra næringslivet, "The Breakthrough Energy Coalition", ledet av Bill Gates.

Clean Energy Ministerial er et årlig møte som samler energiministre fra verdens største økonomier og noen få mindre land som har særskilt kompetanse innen viktige miljøvennlige energiteknologier. Medlemslandene står for 90 prosent av de globale investeringene i miljøvennlig energi.

(Gruppebilde av deltakerne på Mission Innovation. Til venstre for Tord Lien står Virgin-leder Richard Branson. Sittende til høyre for Lien er USAs energiminister Ernest Moniz og
Microsoft-grunder Bill Gates. Foto: Mission Innovation
)