Historisk arkiv

Nyheter

Freiberg til Iran med norsk petroleums- og fornybarindustri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statssekretær Kjell-Børge Freiberg besøker Iran med over 30 norske selskaper fra petroleums- og fornybarindustrien 27. februar til 1. mars. Iran er et krevende, men potensielt stort marked for norske selskaper.

Iran har betydelige olje- og gassreserver som planlegges utviklet. I januar 2016 ble en stor del av sanksjonene mot Iran lettet, og det ble mulig for norske selskap å gjenoppta aktivitet mot det iranske markedet.

- Norske leverandører til olje- og gassindustrien har teknologi som Iran har behov for. For eksempel teknologi for å øke utvinningen fra felt og løsninger som bidrar til å redusere klimagassutslipp, sier statssekretær Kjell-Børge Freiberg (FrP).

Statssekretær Freiberg holdt innlegg 28. februar i Teheran på et teknologiseminar arrangert av Norwegian Energy Partners og det nasjonale oljeselskapet i Iran, National Iranian Oil Company (NIOC). Statssekretæren hadde også et eget møte med lederen for NIOC, H. E. Ali Kardor, som i tillegg er statssekretær i petroleumsdepartementet i Iran.  

Kjell-Børge Freiberg med Ali Kardor, administrerende direktør for det nasjonale oljeselskapet i Iran.

Kjell-Børge Freiberg med Ali Kardor, administrerende direktør for det nasjonale oljeselskapet i Iran.

Statssekretæren møtte også SUNA, som er fornybarorganisasjonen under energidepartementet i Iran. Flere norske selskaper fra fornybarindustrien samt GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt) deltok i møtet hvor erfaringer og planer for utvikling av fornybar energi ble diskutert.

Iran har betydelige ambisjoner om å utvikle både vind- og solkraft som per i dag er på et lavt nivå. Norske selskaper har kompetanse og teknologi å tilby på disse områdene, sier statssekretær Freiberg.

Statssekretæren møtte også DnV GL som har kontor i Teheran.