Historisk arkiv

Sverdrup-feltet offisielt åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug deltok tirsdag på den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen sammen med statsminister Erna Solberg.

'
Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen og drives med kraft fra land. Foto: Arvid Samland/SMK

— Jeg er utrolig stolt av å få være med på åpningen av Sverdrup-feltet. Dette er et felt som vil bidra med tusenvis av arbeidsplasser og 900 milliarder kroner til fellesskapet. Det tilsvarer 170.000 kroner per nordmann. Næringen har levert nok et prosjekt i stolteste norske industritradisjon, sier olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

'
Omvisning ute på dekk. Fra venstre: Eldar Sætre (konsernsjef i Equinor), Erna Solberg (statsminister), Kari Nessa Nordtun (ordfører i Stavanger), Sylvi Listhaug (olje- og energiminister) og Elin Marie Halvorsen (plattformsjef). Foto: Arvid Samland/SMK

Produksjonen fra Johan-Sverdrup-feltet startet allerede 5. oktober. Dette var over to måneder tidligere enn forventet, og flere titalls milliarder kroner under det budsjettet som ble lagt til grunn i Plan for utbygging og drift (PUD) i 2015.

LES OGSÅ: Statsministerens tale på åpningen av Johan Sverdrup-feltet.

'
Statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Sylvi Listhaug og departmentsråd i OED, Andreas Hilding Eriksen, under åpningen på Johan Sverdrup-feltet 7. januar 2020. Foto: Arvid Samland/SMK

— Sverdrup-feltet er en gigant som er bygget ut langt rimeligere enn forutsatt og satt i drift før planen. Det er imponerende. Feltet har ny teknologi, blant annet innen digitalisering, og vil produsere med svært lave utslipp. De er 0,7 kg per fat olje, mens gjennomsnittet internasjonalt er 18 kilo. Andre oljeproduserende land har mye å lære av vår produksjon og norsk teknologi, sier olje- og energiministeren.

PUD for første byggetrinn av Sverdrup ble godkjent i 2015. Utbyggingen startet i en periode hvor norsk leverandørindustri hadde utfordringer på grunn av lavt aktivitetsnivå.  Prosjektet har betydd mye for å opprettholde aktivitet og arbeidsplasser i norske leverandørbedrifter. PUD for andre byggetrinn ble godkjent i mai 2019 og bidrar til ytterligere aktivitet i leverandørindustrien i årene framover.

Du kan lese talen olje- og energiministeren holdt under åpningen her

'
Statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Sylvi Listhaug, ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun og Equinors konsernsjef Eldar Sætre får omvisning i kontrollrommet på Johan-Sverdrup feltet under den offisielle åpningen. Foto: Arvid Samland/SMK

Bakgrunn:

Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i den midtre delen av Nordsjøen, om lag 155 km fra Karmøy. Forekomsten ble påvist i 2010. Havdypet er 110-120 meter. Første byggetrinn inkluderer blant annet et feltsenter med fire plattformer forbundet med broer og er nå satt i produksjon.

Funnet av Sverdrup ble gjort i et modent område hvor letebrønner hadde gitt skuffende resultater siden 70-tallet. Etter en periode med aktive grep fra myndighetene skjedde det en oppblomstring av leteselskaper tidlig på 2000-tallet. Tilgang på attraktivt leteareal og leterefusjonsordningen bidro til dette. Med nye selskaper, nye ideer og stadig teknologiutvikling ble forekomstene i Sverdrup-feltet påvist av Lundin i 2010 og Equinor (da Statoil) i 2011.

Operatøren har anslått reserver på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter (o.e.) i feltet. Produksjonen vil være 440,000 fat o.e. per dag fra første byggetrinn, med platåproduksjon på 660,000 fat o.e. per dag etter at andre byggetrinn er satt i drift i 2022. Feltet er ventet å produsere i 50 år. Oljen transporteres  283 km i rør til Mongstad, hvor den mellomlagres i kaverner og klargjøres for videre transport med skip til markeder over hele verden.

Rettighetshaverne i Sverdrup:
Equinor – operatør (42,6267 pst.), Lundin (20,0000 pst), Petoro (17,3600 pst.), Aker BP (11,5733 pst.) og Total (8,4400 pst.).