Historisk arkiv

Teknologisenter Mongstad signerer avtale med Shell Cansolv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Dette er en milepæl for testsenteret. Jeg er veldig glad for at det er internasjonal interesse for å bruke testsenteret på Mongstad og for at nye aktører får prøve ut sine teknologier. Det viser at anlegget er et viktig bidrag til verdensdugnaden for å utvikle kostnadseffektiv CO2-fangsteknologi, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Teknologisenter Mongstad (TCM) og leverandøren av CO2-fangstteknologi Cansolv, som er eid av Shell, har i dag inngått avtale om testing på teknologisenterets aminanlegg. Testingen planlegges å starte tredje kvartal i år og vil vare om lag fem måneder.  

-          Dette er en milepæl for testsenteret. Jeg er veldig glad for at det er internasjonal interesse for å bruke testsenteret på Mongstad og for at nye aktører får prøve ut sine teknologier. Det viser at anlegget er et viktig bidrag til verdensdugnaden for å utvikle kostnadseffektiv CO2-fangsteknologi, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Cansolv har blant annet levert fangstteknologien til det kullfyrte kraftverket Boundary Dam i provinsen Saskatchewan i Canada. Cansolv er aktuell som leverandør til det planlagte CO2-fangst og -lagringsprosjektet i tilknytning til gasskraftverket Peterhead i Skottland.

TCM er verdens største anlegg for testing og verifikasjon av teknologi for CO2-fangst. Senteret ble tatt i bruk i 2012 og har fram til i år testet fangstteknologier fra Aker og Alstom. Mye verdifull læring er oppnådd gjennom driften av TCM i disse to årene. Erfaring med fangstprosessene før de tas i bruk i full skala reduserer teknologisk og økonomisk risiko. TCM er bygget for å kunne håndtere opp til 100 000 tonn CO2/år. TCM er eid av den norske stat ved Gassnova (75,12%), Statoil (20%), Shell (2,44%) og Sasol (2,44%). 

Feiret kontraktsinngåelse for testsamarbeid på Mongstad. F.v. Tore Amundsen, Gassnova, statsråd Tord Lien, Frank Ellingsen, TCM DA. (OED/EBM)