Historisk arkiv

Kvinesdal er Årets trafikksikkerhetskommune 2017

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

– Kvinesdal er utnevnt til Årets trafikksikkerhetskommune 2017. Kommunen er en ledestjerne innen kommunalt trafikksikkerhetsarbeid. Både politikere og administrasjon har gjennom en årrekke jobbet målrettet og visjonært i sitt arbeid for bedre trafikksikkerhet. Blant annet utarbeidet kommunen allerede i 1993 en trafikk- og transportplan rettet mot barn, og tidligere i år ble de godkjent som "Trafikksikker kommune" av Trygg Trafikk. Dette viser at Kvinesdal er et eksempel til etterfølgelse i det kommunale i trafikksikkerhetsarbeidet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Statssekretær Tom Cato Karlsen kunne tirsdag 29. august overrekke prisen "Årets trafikksikkerhetskommune 2017" til Kvinesdal kommune og ordfører Per Sverre Kvinlaug. Foto: Kjell Brataas/Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementets trafikksikkerhetspris "Årets trafikksikkerhetskommune" deles ut for sjette året på rad. Prisen er på én million kroner, og blir gitt til en kommune som har utmerket seg med godt lokalt trafikksikkerhetsarbeid.

– Formålet med prisen er å fremme lokalt trafikksikkerhetsarbeid. Ved å hedre kommuner som har utmerket seg, ønsker vi å løfte fram forbilder som kan inspirere andre kommuner til økt innsats, sier samferdselsministeren.

Begrunnelse for valg av Kvinesdal kommune
Kvinesdal kommune har over mange år drevet et systematisk og godt forankret trafikksikkerhetsarbeid. Kommunen legger i sitt planverk vekt på at trafikksikkerhet skal gjennomsyre det daglige arbeidet. Det er blant annet etablert rapporteringssystemer, sjekklister og en egen kommunedelplan om trafikksikkerhet som er forankret politisk og som følges opp kontinuerlig. Dette viser at trafikksikkerhet prioriteres høyt i kommunen. Kommunen arbeider nå med å få egne trafikksikkerhetsplaner inn i alle grunnskoler og barnehager.

Videre er Kvinesdal en viktig bidragsyter og foregangskommune i Nullvisjonen i Lister, et samarbeidsprosjekt om trafikksikkerhet i Listerregionen som kommunen blant annet støtter opp om med eget dedikert personale.

Kvinesdal har støtt på utfordringer i trafikksikkerhetsarbeidet de siste årene. Kommunen har imidlertid tatt grep, og det jobbes målrettet og systematisk med holdningsskapende arbeid, spesielt rettet mot ungdom. Juryen ønsker derfor å løfte frem og premiere det gode arbeidet som pågår nå, og den tidligere innsatsen som har blitt lagt ned av Kvinesdal kommune.

Juryens vurderingskriterier
Statens vegvesen administrerer søknadsprosessen og det er fylkeskommunene som foreslår kandidater til prisen. I år mottok Statens vegvesen 13 forslag til kandidater.

Juryen består av representanter fra Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Statens vegvesen, Politidirektoratet, Utrykningspolitiet, Helsedirektoratet, Trygg Trafikk og Statens havarikommisjon for transport.

Juryen har lagt vekt på følgende kriterier:

  • Kommunen skal vise til godt trafikksikkerhetsarbeid og gode planer for videre arbeid.
  • Kommunen skal ha en trafikksikkerhetsplan hvor blant annet sikring av skolevegene inngår. Planen må oppdateres jevnlig og være forankret i kommunens politiske ledelse, administrasjon og befolkningsgrupper.
  • Kommunen må kunne dokumentere gjennomførte tiltak.
  • Tiltakene skal være evaluert og vise positiv effekt for trafikksikkerheten.

Tidligere vinnere
Nøtterøy kommune vant prisen i 2012, kommunene Austrheim og Lindås delte prisen i 2013, i 2014 gikk prisen til Bodø kommune, i 2015 til Alta kommune, og i 2016 til Ski kommune.