Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Ingen markering på Svinesund 15. mars

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Mandag 15. mars kl. 14.00 avvikles bompengeinnkrevingen på Svinesund. På grunn av de strenge koronarestriksjonene blir det ingen markering på grensa. Kun styreleder i bompengeselskapet, Arne Øren, vil være på plass ved den gamle brua, og tilgjengelig for intervjuer.

PRESSEMELDINGEN ER OPPDATERT 11.03.21
- Vi skulle gjerne ha markert at et godt samarbeid mellom svenskene nå avsluttes. Med økt smitte og strenge restriksjoner, blir ikke det mulig nå. Når denne pandemien er over, vil det være gratis å kjøre til og fra Sverige over Svinesund. Det er bra for både folk og næringsliv, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Arne Øren er styreleder i bompengeselskapet. Han vil være på plass ved Gamle Svinesundsbrua før kl. 14.00. Han vil være tilgjengelig for intervjuer.

19. februar ble avviklingsavtalen for bompengeavtalen på Svinesund signert i Samferdselsdepartementets lokaler i Oslo. Sveriges ambassadør til Norge, Cecilia Björner, og samferdselsminister Knut Arild Hareide signerte avtalen.

Cecilia Bjorner og Knut Arild Hareide
Sveriges ambassadør til Norge, Cecilia Björner, og samferdselsminister Knut Arild Hareide signerte avviklingsavtalen for bomstasjonene ved Svinesund fredag 19. februar. Foto: Henrik Jonassen/SD

Godt samarbeid med svenskene

- Norge og Sverige er to gode naboer. Siden åpningen av den nye brua på grensen ved Svinesund i 2005, har det vært innbetalt bompenger begge veier. Når innkrevingen avsluttes 15. mars, er det nærmere fem år før tiden. Jeg tror mange vil ha glede av å passere grensen gratis ved Svinesund, når hverdagen blir normal igjen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

- Sverige er vårt nærmeste naboland, og vi deler en 1600 kilometer lang grense. Det gir mange gode muligheter for tett grensekryssende samarbeid. Byggingen av broen, og den avtalen vi har hatt om bompenger på Svinesund, er et godt eksempel. Etter nesten 20 år med godt arbeid, lukkes dette kapittelet. Vi ser fram til nye prosjekter sammen med våre gode naboer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Covid-19 sørget for utsatt avvikling

Innkrevingen av bompengene skulle egentlig avvikles høsten 2020. På grunn av koronapandemien, måtte avviklingen utsettes til 15 mars.

- På grunn av kraftig reduksjon i antall reisende over grensen, måtte bompengeinnkrevingen fortsette litt lenger. Vi avslutter likevel innkrevingen nesten fem år før planen. Det sier hvor viktig denne grensekryssingen er for næringslivet og privatpersoner. Vi har merket det selv når grensene i praksis er stengt. Jeg håper avviklingen er ett av mange steg nærmere en normal hverdag, sier samferdselsministeren.

Svinesundbrua
Den nye Svinesundbrua åpnet 10. juni 2005. Bompengeinnkrevingen avvikles nesten fem år før tiden. Foto: Henrik Jonassen/SD