Historisk arkiv

Statsministeren besøkte Estland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg var i Tallinn 6. juni for samtaler med det påtroppende estiske EU-formannskapet. Solberg møtte president Kersti Kaljulaid og statsminister Jüri Ratas. Hun holdt også hovedinnlegg på en stor europeisk konferanse om Internett, EuroDig.

- Estland er en inspirerende partner for Norge, ikke minst når det gjelder digitalisering. Vi har satt digitalisering på toppen av den nordiske og nordisk-baltiske dagsorden i år. Nå er det estiske EU-formannskapet særlig viktig for å drive det digitale Europa videre framover. Vi legger også til rette for enda tettere norsk-estisk digitalt samarbeid gjennom et nytt flaggskipprogram for innovasjon og konkurransekraft under EØS-midlene, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren ble «e-borger» av Estland og fikk et elektronisk ID-kort som gir tilgang til estiske digitale løsninger under besøket.

- Både Norge og Estland er digitaliseringsledere, men vi kan fortsatt bli enda bedre gjennom å lære av hverandre. Den estiske løsningen for e-borgerskap, der utlendinger får tilgang til digitale tjenester i Estland, er et uttrykk for sterk estisk innovasjonskultur og en flott måte å tenke inkluderende på i det digitale rom, sier statsministeren.

I tillegg til det kommende estiske EU-formannskapet og aktuelle europapolitiske spørsmål sto sikkerhetspolitikk sentralt i møtene. Norge har nettopp sendt et mekanisert kompani på om lag 200 personer til Baltikum, som del av NATOs tiltak for kollektivt forsvar og avskrekking – Enhanced Forward Presence (EfP).