Historisk arkiv

– Fortsatt en aktiv støttespiller for fred

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg innleder i dag en fem dager lang reise i Colombia og Mexico. På agendaen står blant annet fredsprosessen i Colombia, klima og regnskog, menneskerettigheter, næringsliv og FNs bærekraftmål.

Erna Solberg blir den første norske statsministeren på offisielt besøk i Colombia. Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos har møtt hverandre en rekke ganger før, sist gang på FNs generalforsamling i fjor høst. Fredsprosessen i landet blir et sentralt tema.

Colombias president Juan Manuel Santos og statsminister Erna Solberg på trappa foran presidentpalasset i Colombia.
Colombias president Juan Manuel Santos ønsker statsminister Erna Solberg velkommen 9. april 2018. Foto: Nelson Cárdenas/Presidencia de la República Colombia

– Jeg kommer til å takke president Santos for hans personlige engasjement for fred i Colombia. Norge vil fortsatt være en aktiv støttespiller for gjennomføringen av fredsavtalen med FARC og som tilrettelegger for fredsprosessen mellom den colombianske regjeringen og ELN-geriljaen, uavhengig av hvem som vinner presidentvalget i år, sier statsministeren.

Den vanskelige freden
På landsbygda i Colombia møter statsministeren konfliktrammede barn som endelig får gå på skole. Krig og konflikt har vært et hinder for skolegang for barna i området. I tillegg møter Solberg tidligere geriljasoldater, «FARC-ere», som får utdanning og yrkesopplæring. En viktig del av fredsprosessen er reintegrering av FARC-soldatene i samfunnet.

– Det er når en fredsavtale signeres at det virkelige arbeidet begynner. Etter over 50 år med borgerkrig står utfordringene i kø. Det er helt avgjørende at både sivile og tidligere FARC-soldater bevarer håpet om en bedre fremtid og ikke mister troen på fred. Et viktig skritt på veien er undervisning og muligheten til å skape seg et nytt liv, sier Solberg.

Fra mottakelsen i Colombia. Santos spaserer sammen med Solberg foran presidentpalasset.
Colombias president Juan Manuel Santos tok i mot statsminister Erna Solberg i Bogota. Foto: Nelson Cárdenas / Presidencia de la República Colombia

Besøk i Amazonas
Norge og Colombia samarbeider også om bevaring av regnskogen i Colombia. Målet er å redusere avskoging betydelig i colombiansk Amazonas innen 2020, stanse tap av naturskog i landet innen 2030 og sikre urfolks rettigheter. Statsministeren og president Santos reiser derfor til Leticia i Amazonas, hvor de møter urfolkssamfunnet Monilla Amena. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og hans colombianske kollega Luis Gilberto Murillo deltar også.

- Bevaring av tropisk skog er viktig for at vi skal nå mange av bærekraftsmålene. Skogenes ressurser gir levebrød for urfolk, sikrer det biologiske mangfoldet, bidrar til å bremse klimaendringene og er viktige vannkilder, sier Solberg.  

Mexico i havpanelet
FNs bærekraftsmål blir også tema når statsministeren møter Mexicos president Enrique Peña Nieto på Palacio Nacional i Mexico by. Solberg lanserte tidligere i vinter planene for et internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi, som den meksikanske presidenten nå har takket ja til å sitte i.

– Både Norge og Mexico har lange kystlinjer, og mange næringer i våre land er helt avhengige av havet. Jeg er glad for at president Nieto ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling av havnæringene. Dette viser at Mexico, i likhet med Norge, ser det enorme potensialet som ligger i havet, sier Solberg.

Mexico er en viktig samarbeidspartner for Norge i FN og andre internasjonale fora. Statsministerens første besøk til Mexico tar også opp temaer som menneskerettighetsarbeid, internasjonal handel og norsk energisamarbeid. Solberg besøker også et senter for migranter og flyktninger.

– Tusener av mennesker som migrerer eller er på flukt fra land lenger sør på kontinentet ender opp i Mexico. Det er derfor viktig at det finnes gode mottaksapparater og at Mexico fortsetter å være en pådriver for en trygg, regulær og ordnet migrasjon, sier Solberg.