Forsiden

Historisk arkiv

Sommeren 2018

Hvem styrer landet nå?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Selv statsministeren trenger ferie i blant. Hvem styrer egentlig i hennes sted?

Statsminister Erna Solberg besøker Røde Kors Ferie for alle på Oscarsborg.
Statsminister Erna Solberg besøker Røde Kors Ferie for alle på Oscarsborg. Foto: Sara Kornberg Corneliussen/Røde Kors.

Vanlige spørsmål når statsministeren er på reise eller ferie, er ”hvem styrer landet nå?”, ”hvem er fungerende statsminister?”, ”hvem vikarierer for hvem i regjeringen?”

Selv om statsministeren tar en velfortjent ferie, kan hun kontaktes om det er nødvendig. Hun holder kontakten med både kontoret og regjeringsapparatet, og trenger dermed ikke en ferievikar.

Kan bli tilkalt
Det er ikke planlagt statsrådsmøter og regjeringskonferanser før i august, men hvis det skulle bli behov for regjeringskonferanse og/eller statsrådsmøte i ferien, vil statsministeren og andre regjeringsmedlemmer bli tilkalt.

Det hender likevel at statsministeren ikke kan være til stede for å utføre sine oppgaver. Hvem som fungerer i statsministerens rolle når hun er borte, avgjøres av rangordningen i regjeringen.

Rangordningen
I dagens regjering har statsrådene Siv Jensen og Trine Skei Grande rang etter statsministeren.

Den videre rekkefølgen er kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, helseminister Bent Høie, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, fiskeriminister Per Sandberg, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, barne- og likestillingsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland, landbruks- og matminister Jon Georg Dale, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, olje- og energiminister Terje Søviknes, eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen, klima- og miljøminister Ola Elvestuen, utviklingsminister Nikolai Astrup, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.

Stedfortredere statsrådene imellom
Det finnes en uformell stedfortrederordning mellom statsrådene, også her for å dekke opp de få timene i uken som utgjøres av regjeringskonferanser og statsrådsmøte. Stedfortrederen kan ikke treffe avgjørelser av betydning i kollegaens departement. Det forutsetter i tilfelle fullmakt gitt ved kongelig resolusjon om settestatsråd i hver enkelt sak.

For ledelsen av Utenriksdepartementet er det ved kongelig resolusjon gitt egne fullmakter.