Historisk arkiv

Kjartan Sekkingstad i sikkerhet på Filippinene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er med glede og lettelse jeg kan bekrefte at Kjartan Sekkingstad nå er brakt i sikkerhet på Filippinene etter han ble løslatt i går. Dette har vært en krevende sak og en ubeskrivelig påkjenning for Sekkingstad selv og hans familie og venner, sier statsminister Erna Solberg.

Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble sammen med to canadiske og én filippinsk borger bortført på øya Samal i det sørlige Filippinene 21. september 2015. Den ekstreme islamistiske gruppen Abu Sayyaf sto bak bortføringen og har senere drept de to canadiske gislene, John Ridsdel og Robert Hall, og frigitt Marites Flor. 

Fra norsk side har Utenriksdepartementet og utenriksminister Børge Brende ledet arbeidet med å få frigitt Sekkingstad i nært samarbeid med norsk politi og ambassaden i Manila. 

- Utenriksdepartementet, politiet og ambassaden i Manila har lagt ned mye arbeid i denne saken. Vi har hatt et nært og godt samarbeid mellom alle berørte myndigheter både i Norge, på Filippinene og med internasjonale samarbeidspartnere. Jeg vil takke alle som har bistått og bidratt med viktig kompetanse både i arbeidet med saken og deres støtte til de pårørende,sier Solberg. 

- Jeg vil rette en spesiell takk til president Rodrigo Duterte og fredsminister Jesus Dureza for deres engasjement for å løse saken, sier statsministeren.

 - Det er viktig å huske at to canadiske statsborgere mistet livet i denne gisselaksjonen. Den volden som utøves mot uskyldige mennesker fra terrororganisasjonen Abu Sayyaf kan kun møte vår fordømmelse og avsky. Våre tanker og medfølelse går derfor i dag til alle ofrene for terror på Filippinene. Vi støtter Filippinene i deres kamp mot terrorisme og for en fredelig utvikling i sør, sier Solberg.