Historisk arkiv

Historisk arkiv

Joshua French er kommet til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

- Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Joshua French ankom Norge i formiddag, og ble transportert ut av Kongo med egnet fly og kompetent personell.

- Kongolesiske myndigheter har i sin beslutning lagt vekt på de humanitære forhold i saken og særlig hensynet til moren, Kari Hilde French. Hennes innsats og omsorg for sin sønn har gjort inntrykk på oss alle, sier Solberg.

Beslutningen om overføring er basert på en anmodning fra norsk side.

- Fra norsk side er vi takknemlig for den fleksibilitet kongolesiske myndigheter har vist. Denne saken er svært spesiell, og har derfor vært høyt prioritert fra UDs side. Det er lagt ned en betydelig innsats over flere år fra utenrikstjenestens ansatte både i Norge og i utlandet. Jeg vil i dag takke alle som har bidratt til at saken fant en løsning, sier utenriksminister Børge Brende.

Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert i Den demokratiske republikken Kongo i 2009. Norsk utenrikstjeneste har siden den gang arbeidet for å få til en overføring til Norge.

- Dette har vært en krevende sak for alle involverte parter, ikke minst for Joshua French og Tjostolv Moland og deres familier. På en dag som denne går våre tanker særlig til Tjostolv Moland som døde i fengsel i Kongo i 2013. Jeg vil be om at alle de berørte får den ro og det privatliv de vil ha behov for i ukene som kommer, sier utenriksministeren.

Pressekonferanse 17. mai 2017

Nett-tv Pressekonferanse om situasjonen for Joshua French

Se sendingen her

Se sendingen her