Historisk arkiv

Statsministerens tale ved åpningen av Tolga kraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Sjekkes mot fremføring. 

Kjære alle sammen

Det er hyggelig å være her sammen med dere.
Og det er hyggelig å få være med på denne merkedagen for Tolga kraftverk.

Det er på mange måter et imponerende anlegg vi åpner i dag.

På tross av pandemien ble utbyggingen ferdig nesten et halvt år før tiden. Og produksjonen kunne starte allerede før sommeren.

Og da er det på sin plass å berømme den gode prosjektledelsen i det som er en av Norges største vannkraftutbygginger i senere tid.

Her snakker vi om bærekraftig utbygging av vannkraft. Inntaksdammen er bygget slik at fisken enkelt kan ta seg både oppover og nedover elven.

Det kommer både ørreten og harren til gode. Og for å unngå at fisken havner i turbinen, har dere også konstruert en innretning som gjør at fisken blir avvist ved inngangen og i stedet kan svømme videre i Glomma.

Kraftverket vil bidra med 205 gigawattimer i året.

Det tilsvarer strømforbruket til over 10.000 norske husstander - eller forbruket til over hundre tusen elbiler.

I tillegg utnytter dere reguleringsmagasinet i Aursunden – lenger oppe i Glomma – og produserer kraft på vinteren når vi trenger det mest. 

I årene som kommer vil kraftverket bidra til velferd og skatteinntekter til kommunene Tolga, Os og Røros.

Åpningen av Tolga kraftverk er også et bilde på noe større. De siste ukene har vært preget av diskusjon om strømpriser, kabler fra utlandet og fremtidig strømforsyning i Norge.

Tilgangen på ren, fornybar kraft er selve grunnlaget for den etablerte industrien, men også for ny verdiskaping og nye arbeidsplasser.

Vannkraften er ryggraden i kraftsystemet og vil fortsatt være det fremover.
Vannkraftens rolle blir viktigere i årene fremover, ettersom behovet for regulerbar og fleksibel kraftproduksjon øker.

Før sommeren la regjeringen frem stortingsmeldingen Energi til arbeid.
Meldingen viser hvordan Norge kan bruke energiressursene til å skape vekst og nye arbeidsplasser.

Den sier noe om hvordan vi skal produsere nok strøm til å kutte utslippene, men også skape nye arbeidsplasser og legge til rette for mer industriutvikling.

Regjeringen har lagt til rette for økt fornybar kraftproduksjon. Siden vi tiltrådte, er det gitt konsesjon til 16 TWh ny produksjon. Samtidig er det satt i drift ny produksjon i samme omfang, noe som tilsvarer en økning på over ti prosent.

Vi har også lagt til rette for at denne økte kraftproduksjonen skal komme frem dit den brukes. Siden 2013 har Statnett investert om lag 60 milliarder kroner i strømnettet. I tillegg har det vært en rekke investeringer på lavere nettnivåer.

Skal vi utvikle energinasjonen Norge, trenger vi flere utbygginger som dette.

Det var en av grunnene til at vi gjorde endringer i vannkraftbeskatningen og innførte kontantstrømskatt.

Jeg er glad for at vi har innført endringer som gir økt likviditet for bransjen og som legger til rette for lønnsomme investeringer i norske vannkraftverk.

Vi må fortsatt bygge ut mer lønnsom, fornybar energi og satse på energieffektivisering slik at vi beholder en sunn kraftbalanse.

Vi må forberede oss på enda høyere etterspørsel etter både energi og effekt i årene som kommer.

Vi har ambisiøse klimamål, og elektrifiseringen av samfunnet er helt sentralt for å klare den omstillingen vi skal igjennom.

Elektrifiseringen gir fantastiske muligheter for næringsutvikling, smartere løsninger og bedre liv over hele landet, men byr selvsagt også på utfordringer.

For det går en linje – eller skal vi si kraftledninger – fra Tolga og fra alle de andre vannkraftanleggene i hele Norge, til den fornybare kraftnasjonen vår.

En kraftnasjon som skal møte det økende behovet for kraft til å endre og drive Norge inn i et moderne lavutslippssamfunn.

Her er Tolga kraftverk en viktig brikke.

Gratulerer med dagen!