Historisk arkiv

Norge ber om løslatelse av MR-forkjemper i Bahrain

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Menneskerettighetssituasjonen i Bahrain har blitt stadig vanskeligere siden starten på «den arabiske våren» i 2011. - Norske myndigheter ber om at den bahrainske MR-forkjemperen Nabeel Rajab løslates, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

Rajab, som møtte politisk ledelse i UD i september 2014, har vært fengslet flere ganger etter anklager om å ha offentlig kritisert myndighetene på sosiale medier og oppfordret til ulovlige demonstrasjoner. Etter en reise i Europa for å sette lys på menneskerettighetssituasjonen i Bahrain, vendte Rajab tilbake til Bahrain 2. oktober 2014.

Kun ett døgn etter tilbakekomsten til hjemlandet, ble han innkalt til forhør anklaget for å ha kritisert bahrainske myndigheter på sosiale medier. Den 20. januar i år ble han dømt til seks måneders fengsel for sin «forbrytelse». Dommen er blitt anket, og anken skal etter planen behandles av domstolen 11. februar.

- Dommen mot Nabeel Rajab er nok et eksempel på hvor vanskelig situasjonen er for menneskerettighetsforsvarere i Bahrain. Et stort antall aktivister er fengslet med meget strenge dommer. Norge ber om at Nabeel Rajab løslates slik at han så snart som mulig igjen kan bli en fri mann, sier statssekretær Glad Pedersen.