Historisk arkiv

Sterkt beklagelig at Indonesia gjennomfører henrettelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er sterkt beklagelig at Indonesia nå gjennomfører nye henrettelser. Jeg oppfordrer Indonesias regjering til å stanse planlagte henrettelser og gjeninnføre sitt moratorium på dødsstraff, sier utenriksminister Børge Brende.

8 narkotikadømte fanger ble henrettet i Indonesia tirsdag kveld. Siden Indonesia opphevet et flerårig uoffisielt moratorium på bruk av dødsstraff, har landet siden januar i år henrettet 14 fanger, herunder flere utlendinger. Norge tar avstand fra all bruk av dødsstraff under enhver omstendighet. Statsminister Erna Solberg ga under sitt nylige besøk til Indonesia klart uttrykk for Norges prinsipielle motstand mot dødsstraff. Hun ba eksplisitt om at planlagte henrettelser ikke skulle gjennomføres.

- Dødsstraff er ikke forenlig med respekten for individets verdighet og ukrenkelighet og er i seg selv inhumant og hører absolutt ikke hjemme i det 21. århundre. Det internasjonale arbeidet for å avskaffe dødsstraff har kommet langt. I dag har mer enn fire av fem land avskaffet dødsstraff enten i lovverket eller i praksis. Derfor er det sterkt beklagelig at enkelte land, inkludert Indonesia, nylig har gjeninnført praktisering av dødsstraff, sier Brende.