Forsiden

Historisk arkiv

Brende bekymret over annonsering av nye bosettingsutvidelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg deler bekymringen uttrykt fra FN, EU og USA over at Israel nå har kunngjort flere planer for utvidelser av bosettinger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, sier utenriksminister Brende.

Forrige uke offentliggjorde Israel planer for 770 nye boliger i bosettingen Gilo i Øst-Jerusalem. Denne uken ble det utlyst anbud for bygging av ytterligere 323 boliger i bosetningene Gilo, Neve Yaaov, Pisgat Zeev og Har Homa. Dette kommer i tillegg til kunngjøringer om bygging av nye boliger i Ma’ale, Adumim, Kiryat Arba og Øst-Jerusalem tidligere denne måneden.
 
- Byggingen av bosettinger på okkupert palestinsk område er folkerettsstridig. FN og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at de områdene som Israel tok kontroll over i krigen i 1967 er okkupert område og at det strider mot folkeretten å flytte egen sivilbefolkning dit. Kunngjøringen er dessuten ikke forenlig med Israels erklærte støtte til to-statsløsningen, sier Brende.
 
- Israel må stanse bosettingsutbyggingen i tråd med Midtøsten-kvartettens anbefalinger. Norge oppfordrer derfor Israel til å reversere disse avgjørelsene, som bidrar til å undergrave muligheten for en gjenopptakelse av forhandlinger om en tostatsløsning, understreker Brende.