Historisk arkiv

Nyheter

Ojub Titiev i Memorial dømt til fire års fengsel i straffekoloni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Russiske myndigheter bør umiddelbart løslate Ojub Titiev og frafalle alle anklager mot ham, sier statssekretær Audun Halvorsen.

Ojub Titiev, leder for menneskerettighetsorganisasjonen Memorials lokale kontor i Tsjetsjenia, ble mandag dømt til fire års fengsel i straffekoloni. En OSSE-rapport bekrefter at bevisgrunnlaget er fabrikkert, og alt tyder på at saken er politisk motivert for å straffe Titiev for hans arbeid med å dokumentere alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Tsjetsjenia har en lang historie med overgrep mot MR-forsvarere, og Titievs forgjenger, Natalia Estemirova, ble drept i 2009, uten at noen har blitt dømt for drapet. Flere av Memorials medarbeidere i Dagestan og Ingusjetia har også blitt angrepet og mottatt alvorlige trusler i den senere tid.

- Menneskerettighetssituasjonen i Nord-Kaukasus og særlig Tsjetsjenia er urovekkende. Russiske myndigheter må sørge for at menneskerettighetsbrudd blir forsvarlig etterforsket og de skyldige stilt til ansvar, sier statssekretær Halvorsen.