Historisk arkiv

Uttalelse fra utenriksministeren om situasjonen i Israel og Palestina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jeg fordømmer angrepene mot Israels sivilbefolkning med hundrevis av raketter fra Gaza. Rakettskytingen må opphøre umiddelbart, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Israel har svart med omfattende militære operasjoner mot mål i Gaza. Det meldes om drepte sivile på begge sider. Jeg har stor medfølelse med de skadde og med familiene som har mistet sine på begge sider, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

I et hasteinnkalt møte i Sikkerhetsrådet i går, som Norge var en av initiativtakerne til, ble den spente situasjonen og de voldelige hendelsene i Øst-Jerusalem drøftet. Mange land og FN arbeider som Norge for å roe situasjonen ned. I går innførte israelske myndigheter flere konfliktdempende tiltak. Samtidig eskalerte situasjonen kraftig ved at militante grupper i Gaza startet å skyte hundrevis av raketter mot sivilbefolkningen i Israel.

Eskaleringen vi nå er vitne til har et sammensatt bakteppe og har utviklet seg over tid. Det har vært høy spenning med sammenstøt og demonstrasjoner i Jerusalem.

– Jerusalem er hellig for tre religioner og to folk. Israelske myndigheter har et særlig ansvar for å sikre rettighetene til troende på de hellige stedene i Øst-Jerusalem. Det historiske status quo på Den hellige esplanaden må respekteres. Jeg forventer at rettighetene til alle innbyggere i Jerusalem respekteres i tråd med folkeretten, avslutter Eriksen Søreide.