Historisk arkiv

Statssekretær Halvorsen møtte hviterussisk opposisjonsleder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi er imponert over folkets mot og utholdenhet, og over Tikhanovskajas innsats, sier statssekretær Audun Halvorsen.

Statssekretær Halvorsen hadde i dag politiske samtaler med den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja.

- Vi er svært bekymret for utviklingen i Hviterussland. Derfor er det viktig å støtte og ha god dialog med den hviterussiske demokratibevegelsen. Vi må bidra til å holde trykket oppe slik at det hviterussiske folket kan få oppfylt sine legitime krav om demokrati og menneskerettigheter, sier statssekretær Halvorsen.

Tikhanovskaja var kandidat ved det omstridte presidentvalget i Hviterussland i august 2020 og leder nå opposisjonens arbeid for et demokratisk Hviterussland fra eksil i Litauen. I det digitale møtet ble de daglige menneskerettighetsbruddene som begås i landet og myndighetenes avvisning av dialog med den politiske opposisjonen diskutert. Det samme ble behovet for at voldsbruken må opphøre og alle politiske fanger løslates.

- Vold mot fredelige demonstranter og menneskerettighetsforkjempere kan ikke aksepteres. Norge har gått derfor sammen med 18 andre stater om å etablere en plattform for granskning og dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd i Hviterussland, International Accountability Platform for Belarus (IAPB), sier statssekretær Halvorsen.

Plattformen er uavhengig og skal samle inn dokumentasjon på menneskerettighetsbrudd i Hviterussland som senere vil kunne bli brukt i framtidige rettsprosesser, slik at overgripere skal bli holdt ansvarlige. Norges vil støtte arbeidet med omkring fire millioner kroner.

- Norge støtter Tikhanovskajas initiativ til at det åpnes for internasjonal meglingsbistand til dialog mellom opposisjonen og myndighetene. Den politiske krisen kun kan løses på fredelig vis. Norge støtter kravet om en genuin og inkluderende dialog mellom hviterussiske myndigheter, den politiske opposisjonen og sivilsamfunnet, med mål om nye og rettferdige valg i år.

Norge har økt bidragene for å støtte sivilsamfunnet og styrke menneskerettighetene i Hviterussland og bidratt til at situasjonen løftes frem i internasjonale organisasjoner som FN, OSSE og Europarådet.