Forsiden

Historisk arkiv

Rettigheter for alle innbyggere i Jerusalem må respekteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jerusalem er en hellig by for flere. Respekt for hverandres tro må ligge til grunn, ikke minst under religiøse høytider. Integriteten til de hellige stedene og gjeldende status quo må ikke endres, men respekteres fullt ut, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Situasjonen i Jerusalem er nå anspent og tilspisset. Denne siste helgen i ramadan har det vært alvorlige hendelser på Tempelhøyden/Haram al-Sharif med et høyt antall skadde, deriblant flere barn. Flere palestinske familier har fått varsel om utkastelse fra sine hjem i bydelene Sheikh Jarrah og Silwan.

Ifølge FN er over 200 palestinske familier i okkupert Øst-Jerusalem, inkludert over 400 barn, truet av utkastelse fra sine hjem. De fleste utkastelsene kommer som følge av at bosetterorganisasjoner gjør krav på palestinske eiendommer. Israel har også nylig kunngjort utvidelser av bosettingen Har Homa. All bosettingsaktivitet på okkupert land er i strid med folkeretten.

– I denne spente situasjonen appellerer jeg til politiske, religiøse og andre ledere om å gjøre alt de kan for å dempe konfliktnivået. Trusler fra ytterliggående krefter, vold og uro er uakseptabelt og må stoppe. Innbyggernes sikkerhet og rettigheter må respekteres. Ytrings- og forsamlingsfriheten må ivaretas på fredelig vis, sier utenriksministeren.