Historisk arkiv

Kritisk fase for Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Sør-Sudan er inne i en kritisk fase og det rapporteres om kamper en rekke steder i landet. De neste timene og dagene er avgjørende. Klarer man ikke å komme i gang med en politisk dialog står man i fare for en full borgerkrig langs etnisk skillelinjer, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende har i dag snakket med presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir og utenriksminister Barnaba Marial Benjamin. Han har også hatt en samtale med tidligere visepresident Riek Machar som er en av lederne for opprøret mot president Kiir. I samtalene ble det gitt klart uttrykk for bekymringen om at konflikten i Sør-Sudan kan utvikle seg til en borgerkrig.
 
- I mine samtaler med lederne i Sør-Sudan understreket jeg min dype bekymring for utviklingen i Sør-Sudan. Vi må komme i gang med en politisk prosess for å løse konflikten mens det enda er tid. Alle parter må bidra, men i kraft av sitt embete har president Kiir et særlig ansvar, sier Brende. 
 
- Jeg tror en politisk løsning fortsatt er mulig, men jeg advarte både Kiir og Machar mot at en militær løsning på konflikten kan føre til en langvarig destabilisering av Sør-Sudan. En slik konflikt vil sette landet langt tilbake i den økonomiske utviklingen, skremme vekk potensielle investorer og vil ramme sivilbefolkningen som allerede har lidd nok under krig og konflikt, sier Brende.
 
Brende snakket i dag også med lederen for Den afrikanske unions (AU) Peace and Security Council, Ismael Chergui.
 
- Regionale organisasjoner som AU og den østafrikanske organisasjonen IGAD spiller en særlig viktig rolle i å bringe partene i Sør-Sudan til forhandlingsbordet. Norge er klar til å bistå både AU og IGAD i deres arbeid, sier Brende.
 
Norge, USA og Storbritannia – som utgjør den såkalte ”Sudan-troikaen” – har alle uttrykt dyp bekymring for situasjonen i Sør-Sudan. Brende har besluttet å sende fungerende spesialutsending Gunnar Holm til Sør-Sudan. Han er sammen med USAs spesialutsending på vei til Juba.