Historisk arkiv

Enighet om opphold i kamphandlingene i Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er positivt at de stridende partene i Sør-Sudan i dag har blitt enige om å stanse den militære aktiviteten. Om de nå følger dette opp med å sende delegasjoner til forhandlinger i Addis Abeba, er vi et steg videre mot en fredelig løsning på denne konflikten. Det vil være symbolsk og politisk viktig å kunne gå fredelig inn i det nye året, sier utenriksminister Brende.

Enigheten om å stanse den militære aktiviteten er et resultat av den diplomatiske og politiske innsatsen fra nabolandene til Sør-Sudan, de såkalte IGAD-landene.

- Norge støtter aktivt IGADs bestrebelser på å få i stand en fredelig løsning på konflikten. Vi har hatt norske spesialrepresentanter på plass i Sør-Sudan gjennom hele julen, og vil følge opp dette framover i tett samarbeid med USA og Storbritannia i den såkalte Troikaen, og med IGAD. Vi har også tett samarbeid med FN-operasjonen i landet, UNMISS, hvor Norge bidrar med sivilt politi og militært personell, sier utenriksministeren.

Selv om partene har blitt enige om ikke å foreta ytterligere offensive militære operasjoner og å holde styrkene i de posisjoner de nå befinner seg, er det ennå ingen formell avtale om våpenhvile.

- Vi oppfordrer på det sterkeste partene til å ta det neste skrittet og inngå en formell våpenhvile. Dette er viktig for å skape tillit og legge et godt grunnlag for politiske forhandlinger. Det er også helt avgjørende for å bedre sikkerheten for de titusener sivile som er rammet av konflikten, og for å kunne nå fram til disse med humanitær bistand, sier Brende. 

Konflikten i Sør-Sudan brøt ut 15. desember som følge av sterke politiske motsetninger i regjeringspartiet SPLM. Så langt har flere tusen blitt drept, og opp mot 200 000 anslås å være internt fordrevne. Norge bevilget i forrige uke 50 millioner kroner ekstra i humanitær hjelp til å avhjelpe krisen i landet.