Historisk arkiv

Presseinformasjon

Statsbesøk fra Island til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter invitasjon fra Hans Majestet kong Harald V vil H.E. Islands president Guðni Th. Jóhannesson og fru Eliza Reid komme på statsbesøk til Norge. Besøket finner sted i Oslo 21. og 22. mars og i Bergen 23. mars.

Programmet i Oslo omfatter blant annet offisiell mottakelse på Slottsplassen, kransnedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning og gallamiddag på Det kongelige slott. Presidenten vil ha møte på Stortinget og møte med statsminister Erna Solberg, som også er vert for en lunsj under besøket.

Dette er første statsbesøk fra Island siden 1997, og det planlegges for mange ulike programelementer. Blant annet blir det besøk til utdannings- og forskningsinstitusjoner, til Nasjonalbiblioteket med arrangement om felles sagaskatter og til Norla, Senter for norsk litteratur i utlandet. President Guðni Th. Jóhannesson vil holde foredrag på Universitetet i Oslo under sitt besøk.

Besøket har som mål å befeste og videreutvikle de gode forbindelsene mellom Island og Norge. Fokus for besøket er våre to lands partnerskap i Norden og Europa, vår felles kulturarv og videreutvikling av samarbeid innen kultur, utdanning, forskning og innovasjon.

Torsdag 23. mars vil H.M. Kongen og presidentparet besøke Bergen hvor det planlegges, i samarbeid med Innovasjon Norge og Promote Iceland, for program innenfor utnyttelse av havressurser og programelement omkring forskningssamarbeid. President Guðni Th. Jóhannesson vil også holde foredrag på Universitetet i Bergen. Statsbesøket avsluttes samme ettermiddag.

Pressekontakt: Seniorrådgiver Kristin Hafseld, kristin.helene.jorgensen.hafseld@mfa.no