Historisk arkiv

Norge lanserer innovative læringsspill for barn i krig og krise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag lanserer Norge et nytt bistandstiltak som gjør det mulig for barn å lære å lese, der skoler er bombet, lærere og familier drevet på flukt. Med hjelp fra verdens beste spillaktører har Norge utviklet to pedagogiske mobilspill som kan brukes uansett hvor barn befinner seg.

2,5 millioner syriske barn har mistet muligheten til å gå på skole på grunn av væpnet konflikt. For svært mange syriske barn og ungdom er utdanningstilbudet veldig dårlig, både i Syria og for dem som er på flukt i andre land.

- Vi må bruke teknologiske muligheter til å nå frem på nye måter for å sikre alle barns rett til utdanning. Ettersom de fleste syriske familier har mobiltelefoner, har disse spillene potensiale til å nå ut til millioner av barn med arabisk som morsmål, og på sikt andre barn i verden som ikke har mulighet til å gå på skole, sier statsminister Erna Solberg.

Før helgen inviterte hun syriske barn, som har flyktet fra Aleppo, til å teste spillene i statsministerboligen sammen med H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit og utenriksminister Børge Brende. De har et felles engasjement for innovasjon, unge og utdanning, og har fulgt utviklingen av EduApp4Syria-prosjektet. Spillene er blitt testet av syriske barn i Jordan og Libanon, som har tatt imot flere millioner syriske flyktninger og der utdanningskapasiteten er sprengt. 

- Konflikten i Syria har nå gått inn i sitt syvende år. Det jobbes på høygir med å gjenoppbygge skoler og få på plass midlertidige undervisningstilbud. Men ødeleggelsene er så enorme og behovene så store, at vi må også få på plass supplerende tiltak for å holde læringsprosessen i gang. At barn kan få hjelp til å lære å lese gjennom mobilspill, åpner dørene for all annen læring. Mange barn er også blitt traumatisert. Det at spillene oppleves som en lek, gjør det også lettere for dem å føle mestring og ta til seg kunnskap, sier utenriksminister Børge Brende.

I dag lanseres vinnerspillene Feed the Monster og Antura på et arrangement ledet av statssekretær Laila Bokhari, under Mobile Learning Week i Paris.

- Videre fremover skal vi samarbeide med FN, bistandsorganisasjoner, teknologiselskaper og spillmiljøer for å sikre at spillene blir kjent og tatt i bruk både i Syria og i nabolandene. Vi skal evaluere hvor godt de fungerer og deretter vurdere å videreutvikle dem for andre språk og andre humanitære kriser, sier utenriksministeren.

Spillene er utviklet gjennom en internasjonal innovasjonskonkurranse ledet av Norad sammen med Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og i partnerskap med All Children Reading: A Grand Challenge for Development, mobiloperatøren Orange og Utdanning-i-Krise-nettverket INEE. Prosjektet EduApp4Syria er en del av regjeringens globale utdanningssatsing. 20 prosent av Norges bistand til Syria-krisen på totalt 2,7 milliarder kroner i 2016 går til utdanning.

Spillene Feed the Monster og Antura kan lastes ned gratis fra Google Play og App Store og deretter brukes uten nettilgang

Pressebilder er tilgjengelig her

Mer informasjon er tilgjengelig på www.norad.no/eduapp4syria