Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett

116 millioner kroner ekstra til humanitær hjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norges humanitære budsjett har aldri vært større, men behovene skapt av de humanitære krisene i verden fortsetter å øke. Regjeringen foreslår derfor å øke budsjettet med 116 millioner kroner. Økningen vil i hovedsak gå til krisene i Jemen og Den demokratiske republikken Kongo, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å øke det humanitære budsjettet med 116 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til et samlet humanitært budsjett for 2018 på 5,15 milliarder kroner.

- Nedgangen i antall asylsøkere som kommer til Norge gir oss mulighet, innenfor rammen av vedtatt bistandsbudsjett, til å hjelpe flere mennesker der nøden er størst. Noen av disse midlene omfordeles nå til det humanitære budsjettet, sier utenriksministeren.

- Jeg er sterkt bekymret for den humanitære situasjonen i Jemen og DR Kongo. Tilleggsbevilgningen vil vi i første rekke gå til å dekke de store humanitære behovene disse krisene har skapt, sier Eriksen Søreide.

Jemen er for øyeblikket verdens verste humanitære katastrofe. FN anslår at nærmere 80 prosent av befolkningen har behov for humanitær assistanse og beskyttelse. Behovene har vokst kraftig de siste to årene.

I Den demokratiske republikken Kongo anslår FN at 13,1 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse og beskyttelse. Behovene har økt kraftig fra i fjor. FN forventer at situasjonen vil forverres ytterligere på grunn av vedvarende konflikt, politisk usikkerhet og økonomiske utfordringer.

Midlene til Jemen og DR Kongo vil blant annet gå til mat, vann, helsetjenester og beskyttelse for sivilbefolkningen.

FNs nødhjelpsappell for 2018 anslår at 136 millioner mennesker trenger humanitær assistanse og beskyttelse i 26 land. FN anmoder om USD 22,5 milliarder for å respondere på disse krisene. Norges humanitære støtte kanaliseres hovedsakelig gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske frivillige organisasjoner.