Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utviklingsministeren gir sjefsstolen til Arina (15)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- En av mine største kampsaker er jenters rett til utdannelse. Som "utviklingsminister" ønsker jeg å bruke min stemme til å kjempe for de barna, og spesielt jentene, som ellers ikke blir hørt, sier Arina Aamir (15).

Arina Aamir (15) - "utviklingsminister" for en dag 13. oktober.
Arina Aamir (15) - blir "utviklingsminister" for en dag 13. oktober. Foto: Privat

«Jobbskiftet» skjer den 13. oktober i forbindelse med Girls Takeover. Girls Takeover er et årlig Plan International-prosjekt, hvor ledere i bedrifter, organisasjoner eller stat gir fra seg sjefsstolen for én dag til en tenåringsjente i forbindelse med FNs jentedag 11. oktober. Målet er å sette fokus på bærekraftsmål 5 om likestilling og jenters rettigheter.

- Da vi lyste ut denne "jobben", så vi etter en jente som ønsket å være med på å støtte opp om jenters rettigheter. En som var engasjert og som blir motivert av utfordringer. Arina har allerede vist at hun brenner for jenters kår, og hun er en flott kandidat til å fylle min jobb for en dag, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Til tross for sin unge alder har Aamir rukket mye. I 2017, da hun var 12 år gammel, lanserte hun boken «En norsk-muslimsk historie». Hun har ledet utdelingen av Brobyggerprisen, og er medlem av Unge Høyre og Sentralt Ungdomsråd. Hun håper vikariatet som "utviklingsminister" kan føre til resultater.

– Det jeg kommer til å gjøre på min første dag som "utviklingsminister", er å jobbe målrettet for å sikre flere jenter muligheten til skolegang. Jeg er opptatt av at Norge skal gi hjelp til selvhjelp i utviklingsland. Utviklingsstøtten vi gir må sikre at folk blir selvstendige. Ett slikt eksempel er å støtte prosjekter som hjelper kvinner med symaskiner, slik at de kan sy klær og tjene egne penger. Dette vil ikke bare hjelpe til med likestillingen i verden, men også være med på å bekjempe fattigdom, sier Aamir.

Det er Plan International Norge som har hjulpet Utenriksdepartementet i prosessen med å finne rett kandidat.

– Skal vi nå målet om global likestilling, så må vi inkludere ungdom. Vi må sørge for at jenter får muligheten til å ta innflytelsesrike posisjoner og jobber i samfunnet, på lik linje med gutter, at de lyttes til og løftes frem. Norge er et foregangsland og derfor er det ekstra gøy at utviklingsministeren nå gir fra seg sjefsstolen til en tenåringsjente under årets Girls Takeover, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

- Vi er midt i en pandemi som rammer jenter spesielt hardt. Jeg tror det er viktig at vi som politikere ikke bare snakker om jenters situasjon, men at vi tar oss tid til å lytte, lære og ikke minst sikre at de er en sentral del av den offentlige debatten. Jeg ser frem til å følge Arinas arbeid som "utviklingsminister", sier Ulstein.

Pressekontakt for "den nye" og den sittende utviklingsministeren: Tuva Raanes Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no, mob: 93 23 18 83

Pressekontakt for Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge: Nina Høie Nina.Hoie@plan-norge.no, Mob: 46 35 53 14