Historisk arkiv

Endring i reiseråd for Færøyene og områder i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

FHI anbefaler å fjerne innreisekarantenen for Færøyene og områder i Finland. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse områdene, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet å fjerne innreisekarantenen for Færøyene og de tre sykehusdistriktene Norra Savolax, Centrala Tavastlands og Mellersta Finlands i Finland. Utenriksdepartementet innfører dermed unntak fra reiserådet for disse områdene.

For Norden for øvrig og EU/EØS/Schengen blir det ingen endringer. Utenriksdepartementet fraråder reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland. Se FHIs liste.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til lørdag 14. november. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Regjeringen har endret terskelverdien for innreisekarantene fra 20 til 25 smittede per 100.000 de siste 14 dagene. I tillegg er grensen for andel positive prøver endret fra fem prosent til under fire prosent. Mer informasjon finnes på Justering av kriterier for røde land.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 15. januar. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.