Historisk arkiv

Endring i reiseråd for områder i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet innfører unntak fra reiserådet for flere områder i Finland.

I Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset anbefales det å fjerne innreisekarantenen for sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Kajanaland, Lappland, Norra Savolax, Satakunta og Syd-Österbotten i Finland.

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering har regjeringen besluttet at disse områdene går fra rødt til gult på smittekartet for Europa. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse områdene. Se Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon.

For Norden for øvrig og EU/EØS/Schengen blir det ingen endringer. Utenriksdepartementet fraråder reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland. Se FHIs liste.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 11. januar. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til. Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 15. januar. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Som følge av at Storbritannia fra nyttår ikke lenger er medlem av EU, vil Storbritannia ikke inngå i denne vurderingen og vil bli underlagt karanteneplikt på lik linje med andre land utenfor EU/EØS/Schengen (såkalte tredjeland).